När kommer övergödningsproblem drabba Bottenviken?
Forskningsprojekt
Bottenviken har idag inga stora problem med övergödning, men den nationella miljöövervakningen visar att fosforhalterna i området ökar och att kvoten mellan lättillgängligt kväve och fosfor minskar. Den troliga orsaken är inflöde av fosforrikt vatten från Bottenhavet genom Norra Kvarken. Studier fokuserade på Norra Kvarken saknas i stort sett helt, och närmare kunskap om detta är nödvändigt för att kunna förutse och vid behov kunna sätta in åtgärder mot eventuella negativa miljöeffekter.
Övergödning är ett av de största miljöproblemen som Östersjön brottas med, men Bottenviken har hittills varit förskonad från de skadliga effekterna av detta. Detta beror med stor sannolikhet på att fördelningen mellan näringsämnena fosfor och kväve är annorlunda i Bottenviken än i övriga delar av Östersjön. Fosforhalterna i Bottenviken är dock på väg att öka, vilket på sikt kan ge samma övergödningsproblematik som i övriga Östersjön. Orsaken till de ökande fosforhalterna är troligen att de kommer med inflödande vatten från Bottenhavet. Detta projekt syftar till att klargöra hur transporten från Bottenhavet påverkar Bottenviken, hur den går till, och om eller när Bottenviken kan drabbas av övergödning.
Mål
Vattenprovtagning i Bottniska viken från forskningsfartyget KBV181.
Bild Marlene Johansson
Målet med projektet är att klargöra och kvantifiera transporten av näringsämnen från Bottenhavet till Bottenviken över Norra Kvarken. Detta innefattar både totalhalter av fosfor och kväve samt de lättillgängliga fraktionerna fosfat, ammonium, nitrit och nitrat, samt en komplett spatial och temporal täckning av området. Detta kommer att ligga till grund för modellering av nuvarande och framtida näringsämnestransport över Norra Kvarken, samt prediktioner för eventuella framtida cyanobakterieblomningar. Slutmålet är att klargöra om, och i så fall när, Bottenviken kan slå om till kvävebegränsning, med den övergödningsproblematik i form av exempelvis skadliga algblomningar detta kan medföra.
Genomförande
Provtagningar kommer att göras i både västra och östra delen av Norra Kvarken.
Bild Joakim Ahlgren
Projektet består av två huvuddelar; en fältbaserad provtagningsdel fokuserad på provtagning, kemiska analyser och hydrografiska undersökningar, och en därpå följande modellerings och dataanalysdel.
Provtagningen kommer att utföras månatligen under 2025 med start i februari. Provtagningarna kommer i första hand att samordnas med Umeå marina forskningscentrums provtagningsexpeditioner inom det nationella miljöövervakningsprogrammet för den fria vattenmassan. Provtagningar och analyser genomförs med samma metoder som i nationella–regionala övervakningsprogrammet för fria vattenmassan i Bottniska viken.