"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Digital bild av maskin i skog.

Bild: Martin Servin

Mistra Digital Forest

Forskningsprojekt Ett forskningsprogram med fokus på digitala verktyg och automationsteknik, som utnyttjar den stora mängden data inom skogssektorn, för samhällets övergång till en hållbar cirkulär bioekonomi.

Mistra Digital Forest är ett nationellt forskningsprogram som utvecklar metoder, modeller och digitala verktyg som bidrar till en digital skoglig värdekedja som banar väg för en cirkulär bioekonomi. Vid Umeå universitet strävar vi efter att ge skogsmaskiner förmågan att uppfatta sin omgivning och förutsäga resultatet av olika åtgärder med hjälp av digital fysik och sensordata. Specifikt fokuserar vi på körning i ojämn och svag terräng och autonom lastning av stockar.

Projektansvarig

Martin Servin
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 65 08

Projektöversikt

Projektperiod:

2019-02-01 2026-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för Fysik

Forskningsområde

Datavetenskap, Fysik

Externa finansiärer

Mistra

Projektbeskrivning

Programmet fokuserar på att utveckla användbara digitala verktyg och automationstekniker som drar nytta av de enorma datamängder som finns tillgängliga inom skogssektorn. Genom att samla in, strukturera och bearbeta data hela vägen från skogsägaren till fabriken kan den svenska skogsindustrin öka sin lönsamhet och samtidigt möta samhällets höga krav på hållbarhet.

Programmet består av tre arbetspaket: Skogliga informationssystem, Beslutsstöd och Automation. Forskningen vid Umeå universitet är inriktad på följande forskningsuppgifter: Digital terränganalys och modeller för framkomlighet; Digitaliserad skogsbruksplanering; Data, modeller och programvara för maskinautomation; samt Automatisk timmerlastning.

Umeå universitet är ledande inom arbetspaketet Automation. Forskningen fokuserar på att skapa annoterade dataset från fältmätningar och att utveckla modeller och algoritmer för automatiserad styrning av skogsmaskiner med hjälp av artificiell intelligens (AI).

Lösningar för objektidentifiering, perception samt rörelseplanering och styrning utvecklas genom kombinerad användning av fysiska och virtuella miljöer. Datamängderna, de utbildade modellerna och algoritmerna görs tillgängliga för allmänheten via databaser och programvaruarkiv.

Externa finansiärer

Mer info

För mer information om detta projekt, besök digitalphysics.se och Mistra Digital Forests hemsida.

Senast uppdaterad: 2025-03-07