Miljön under graviditeten och risk för bröstcancer före 50 års ålder
Forskningsprojekt
Projektet "Miljön under graviditeten och risk för bröstcancer före 50 års ålder – betydelse för framtida riskstratifiering och cancerprevention" handlar om att identifiera miljöexponeringar som, om de inträffar under en graviditet, ökar risken att utveckla bröstcancer.
Fler än 20 procent av alla bröstcancerfall inträffar före 50 års ålder (ofta kallad pre-menopausal bröstcancer) och antalet stiger. Ärftlighet påverkar, men även miljöfaktorer tros vara viktiga.
Under graviditeten undergår bröstvävnaden stora förändringar vilket gör att en ohälsosam miljöpåverkan kan öka framtida cancerrisk mer än vid andra tillfällen.
Tidig identifiering av kvinnor som, på grund av miljön under graviditeten, har extra hög risk att drabbas av bröstcancer skulle göra det möjligt att sätta in preventiva åtgärder. Att samtidigt reducera miljöfarliga ämnen i närmiljön kan ha stor betydelse för att minska antalet kvinnor som insjuknar.
För dig som tidigare har deltagit i NSHDS och som har lämnat prov och/eller data till forskning finns mer information om hur personuppgifter behandlas i forskningsprojektet här: Information till deltagare i studier.