Mellan kompetens och solidaritet: EG-rättens inverkan på den skandinaviska välfärdsmodellen, särskilt avseende tjänster av allmänt intresse
Forskningsprojekt
Den svenska välfärdsmodellen och det synsätt som präglar EG-rätten skiljer sig åt. Men på vilket sätt, och vilka konsekvenser kan det få för den svenska välfärdsstaten?
Projektet bygger på en rättsvetenskaplig analys av EG-rätten och dess påverkan på den svenska välfärdsstaten och det svenska synsättet på vilka samhälleliga tjänster som bör åligga det allmänna att tillhandahålla. I EG-fördraget skiljer man på tjänster av allmänt intresse respektive tjänster av allmänt ekonomiskt intresse. Ur svensk synvinkel är det förvirrande eftersom de delvis kan klassas som typiska välfärdstjänster.
Projektöversikt
Projektperiod:
2009-07-01 –
2012-06-30
Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet
Projektet ska klargöra de skillnader som finns mellan den svenska välfärdsmodellen och det synsätt som präglar EG-rätten, och vilka konsekvenser det kan innebära för svenskt vidkommande och för den svenska välfärdsstaten.
Projektet bygger på en rättsvetenskaplig analys av EG-rätten och dess påverkan på den svenska välfärdsstaten och det svenska synsättet på vilka samhälleliga tjänster som bör åligga det allmänna att tillhandahålla.
Artikel 86 i EG-fördraget och dess uppdelning i tjänster av allmänt intresse respektive tjänster av allmänt ekonomiskt intresse är förvirrande då de båda till vis del kan anses falla inom den mängd olika tjänster som traditionellt sett i Sverige ansetts vara typiska välfärdstjänster. Vilka konsekvenser detta kan få för svenskt vidkommande är emellertid än så länge höjt i dunkel.
Projektet syftar till att klargöra de skillnader som finns mellan den svenska välfärdsmodellen och det synsätt som präglar EG-rätten och vilka konsekvenser det kan innebära för svenskt vidkommande och välfärdsstaten såsom vi känner den i de nordiska länderna.
Inom ramen för projektet skriver Caroline Wehlander en doktorsavhandling på temat ”Vem är rädd för tjänster av allmänt intresse? – Allmänintresset i EU-rätten samt i ett svenskt lokalt och regionalt perspektiv”.