MATTIAS WENNERGREN: Social epidemiologi i familjer med små barn
Doktorandprojekt
som deltar i Nationella forskarskolan i Allmänmedicin.
Resultaten av doktorandprojektet kommer att leda till mer kunskap kring hur kända riskfaktorer för barns ohälsa samvarierar med varandra samt om det finns kombinationer av faktorer som ökar eller minskar risken för ohälsa. Det kommer också att bli möjligt att skapa modeller för att beräkna en förväntad ökad vårdkonsumtion på grund av sociodemografiska levnadsförhållanden med möjlighet att prioritera resurser till familjer med ett beräknat ökat behov av stöd.
Doktorand
Mattias WennergrenDoktorand, Göteborgs universitet
Varje år föds ungefär 115 000 barn i Sverige. Ett barns födelse är en stor omställning för alla familjer. För att tidigt upptäcka om en familj har behov av extra stöd så finns barnhälsovården. Barnhälsovårdens nationella program innehåller minst 16 hälsobesök under barnets första 6 år.
Alla familjer erbjuds ett vårdprogram med hälsokontroller och vaccinationer som bygger på proportionell universalism. Enligt principen om proportionell universalism ska familjer med behov erbjudas extra insatser i proportion till familjens behov. Om detta faktiskt sker är idag okänt.
Syfte
Projektet syftar till att undersöka hur sociala, ekonomiska och demografiska bakgrundsfaktorer i familjerna varierar i relation till de insatser som familjerna får inom barnhälsovården samt barnen hälsostatus.
Metod
Doktorandprojektet är en registerstudie som baseras på data från barnhälsovården i 12 regioner i Sverige, med ett mer omfattande datauttag från Västra Götalandsregionen.
Traditionella regressionsmetoder kombineras med olika typer av flernivåanalys och nätverksanalys för att kunna undersöka enskilda variabler samt kombinationer av olika bakgrundsfaktorer, samt dess påverkan på varandra.
Universitetstillhörighet Göteborgs universitet
Huvudhandledare Sofia Dalemo, Adjungerad universitetslektor, Distriktsläkare