"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Mapping the Maze: En forskningsstudie om hur äldre personer med långvariga sjukdomar och deras närstående söker vård och navigerar genom sjukvårdssystemet

Forskningsprojekt Genom att ta hjälp av äldre personer och deras anhöriga vill vi bättre förstå hur sjukvårdssystemet kan utvecklas för att möta äldres behov. I detta forskningsprojekt kommer vi dels undersöka vilka strategier äldre och deras anhöriga använder för att ta sig fram när man behöver komma i kontakt med sjukvården, men också ta fram stöd för att underlätta navigering genom vårdsystemet.

Sjukvårdssystemet brister i vårdkontinuiteten och vissa grupper upplever svårigheter i att söka vård. Detta gäller särskilt äldre personer med flera sjukdomar och deras anhöriga. I denna forskningsstudie kommer vi dels undersöka utmaningar äldre personer med flera sjukdomar och deras anhöriga upplever när de söker vård. Men vi kommer också arbeta med samskapande processer för att utveckla nya lösningar och teknik som kan hjälpa äldre vid sjukvårdsnavigering. För att dessa lösningar ska vara effektiva och användarvänliga behöver äldre personer och deras anhöriga vara med och utveckla dem.

Projektansvarig

Åsa Audulv
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 55 42

Projektöversikt

Projektperiod:

2023-06-01 2027-01-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för omvårdnad

Forskningsområde

Åldrandeforskning

Projektbeskrivning

Sjukvårdssystemet beskrivs ibland som en labyrint, där patienter känner sig osäkra över hur de kontaktar sjukvården, hur lång väntetid man kan förvänta sig, och vad som ska hända i nästa steg. För vissa har digitaliseringen av vården underlättat navigeringen, medan det för andra har försvårat kontakten med vården. För att utveckla stöd i att navigera vårdsystemet behöver vi ta hänsyn till både patienter, närstående och vårdpersonal. Idag saknas det forskning om hur äldre och deras närstående tar sig fram genom sjukvårdssystemet och vilket stöd de skulle behöva.

Detta projekt innehåller två övergripande studier. I Studie 1 kommer vi undersöka utmaningar som äldre personer (över 70) med flera sjukdomar och deras närstående möter när de kontaktar sjukvård och tar sig vidare i sjukvårdssystemet. Vi kommer intervjua personer, men även granska äldre personers anmälningar till patientnämnder. Detta för att bättre förstå vad som hänt i vårdsituationer som gått fel. I Studie 2 kommer vi jobba tillsammans med äldre, närstående och vårdpersonal för att ta fram lösningar för sjukvårdsnavigering.

Äldre personer förväntas idag ta ett allt större ansvar för sin egenvård, samtidigt som digitaliseringen av sjukvårdssystemet riskerar att stänga ute dem som inte använder tekniska kontaktvägar. I det här projektet kommer vi utveckla lösningar som kan hjälpa till i sjukvårdsnavigering eftersom dagens system inte kan tillgodose dessa gruppers behov. Samskapande handlar om att tillsammans ha med alla de grupper som berörs, i detta fall både äldre, anhöriga, vårdpersonal, it-utvecklare och forskare. Projektet förväntas leda till bättre tillgång till vård för den grupp personer som idag har högst vårdbehov. Projektet utförs som ett samarbete mellan Institutionen för Omvårdnad och Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering vid Umeå Universitet.

Senast uppdaterad: 2024-10-21