"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Makt, kunskap och subjekt: en rättsvetenskaplig studie av straffrättsliga diskurser över tid

Doktorandprojekt Thomasine Francke Rydén är doktorand i straffrätt, med intresse för hur makt och diskurser inverkar på rättens utformning och vice versa. Särskilt hur rättens språk och normer inte bara speglar, utan även skapar, samhälleliga realiteter.

Projektet undersöker hur begrepp samt framställningar av straffrättsliga subjekt förändras över tid, med utgångspunkt i organiserad brottslighet. Genom att analysera diskursiva förskjutningar, cementeringar och motsägelser, kartläggs hur konstruktioner av, och relationer mellan, brottsoffer, gärningspersoner och staten inverkat på den straffrättsliga utformningen. Projektet syftar till att ge en djupare förståelse för de diskursiva och normativa skiften som präglat straffrättens form samt legitimering över tid.

Doktorand

Projektöversikt

Projektperiod:

2023-06-01 2028-10-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Juridiska institutionen

Forskningsområde

Juridik

Projektbeskrivning

Doktorandprojektet utgår från vad som i tidigare forskning beskrivits som den straffande vändningen, som kännetecknas av hårdare straff och kontroll, såväl som den förebyggande vändningen, som kännetecknas av ett ökat fokus på att förebygga risker för framtida skador.

Avhandlingen ämnar undersöka, kartlägga och analysera straffrättsliga subjekts- samt begreppsliga förskjutningar, cementeringar och motsägelser inom det straffrättsliga området över tid, med utgångspunkt i reglering av organiserad brottslighet särskilt.

Genom att studera hur subjekt – såsom (potentiella) gärningspersoner, (potentiella) brottsoffer och staten – framställs i förarbeten och riksdagsdebatter, analyseras hur rättens språk speglar och formar samhälleliga föreställningar om ansvar, skydd och skuld.

Projektet grundas i en förstående av rätten som både en språklig praktik och samhälleligt inbäddad institution. Genom att undersöka samt analysera riksdagsdebatter såväl som förarbeten ur ett historiskt samt diskursivt perspektiv kartläggs hur makt, kunskap och rättsliga subjekt formats över tid.

Min hypotes är att diskursiva förändringar i hur ett subjekt konstrueras och positioneras får relationella effekter på de övriga subjekten. Givet de tre utvalda subjektens kontinuitet inom straffrätten, samt deras potentiella påverkan på rättens normerande funktion, är ambitionen att projektet ska bidra till en fördjupad delförståelse för hur straffrättens diskursiva och normativa landskap har formats samt legitimerats över tid.

 

 

 

 

Handledare

Huvudhandledare: Johan Lindholm, professor, Umeå universitet.

Biträdande handledare: Moa Bladini, univeristetslektor, Göteborgs universitet.

Senast uppdaterad: 2025-04-22