Naturpositiv algbaserad mat, jordbruk, vattenbruk och textila produkter tillverkade i ekosystem i Nordsjön och Östersjön
Forskningsprojekt
Som ett svar på klimatförändringarna främjar EU värdekedjor inom olika branscher. Det EU-finansierade projektet LOCALITY syftar till att skapa hållbara värdekedjor för alger i länder nära Östersjön och Nordsjön. Dessa kedjor kommer att utforska synergier mellan algproducenter och avfallsgenererande sektorer genom att använda algbiomassa för hållbara produkter inom livsmedel, vattenfoder, jordbruk och textilier. Algindustrin erbjuder en lovande lösning genom samarbete med andra sektorer.
Det EU-finansierade Locality-projektet använder algodling för avloppsvattenhantering och industriell cirkularitet, samtidigt som det främjar algbaserad produktutveckling. Målet är att skapa hållbara värdekedjor genom att koppla samman industrier för att skapa innovativa algprodukter för regionala och globala marknader, samtidigt som Europas akvatiska ekosystem skyddas. Umeå universitet leder konsumentstudier om acceptans av algbaserad mat för att främja en hållbar livsmedelsomställning i Europa.
Projektöversikt
Projektperiod:
Startdatum: 2023-06-01
Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet
LOCALITY kommer att implementera lokala, innovativa och hållbara värdekedjor och stödja samspelet mellan algernas värdekedjeaktörer och relevanta industrier som producerar avfallsströmmar. Tre regionala ekosystem kommer att utvecklas strategiskt i nyckelregioner med starka och aktiva företag där återanvändningen av näringsämnen för algodling kommer att förbättra cirkuläriteten och hållbarheten. Dessa ekosystem kommer att placeras i länder vid Östersjöns och Nordsjöns gränser, men kommer att stödjas ur flera perspektiv av andra FoU- och erfarna industripartner inom hållbar algproduktion. Biomassan kommer att bearbetas med hjälp av en bioraffinaderimetod, och råa och behandlade ingredienser kommer att användas på livsmedels-, vattenfoder-, jordbruks- och textilmarknaderna.
En integrativ metodik som involverar FoU-partner, industri och små och medelstora företag kommer att användas inom varje marknadssektor för att utveckla innovativa och hållbara algbaserade produkter. Konsumenternas acceptans av de designade produkterna kommer att bedömas, och betydande begränsningar och rättsliga hinder kommer att identifieras. Dessa kommer att utvärderas och integreras i affärsmodellen för att förbereda för en framgångsrik marknadsimplementering och kommersialisering av de utvecklade produkterna. En spridnings- och kommunikationsplan för maximal räckvidd till alla relevanta intressenter kommer att genomföras. De framtagna produkterna kommer att få en stark ställning på den europeiska marknaden under de kommande åren.