Kvinnors rättigheter i auktoritära konfliktdrabbade stater: Backlash, gender-washing eller ett möjlighetsfönster för jämställdhet?
Forskningsprojekt
Detta projekt undersöker hur kvinnors rättigheter mobiliseras som politiska verktyg i två auktoritära, konfliktdrabbade stater – Sri Lanka och Myanmar – med hjälp av intervjuer, policyanalys och observation. Forskningen i projektet bidrar till en bättre förståelse av hur auktoritära regimer och ledare ofta använder progressiva normer för sina egna odemokratiska syften, men också av hur motstånd och förändring kan möjliggöras och stöttas.
Detta projekt undersöker hur och varför auktoritära regeringar i konfliktdrabbade stater genomför reformer som stöder kvinnors rättigheter, trots att dessa regimer generellt visar svagt intresse och liten respekt för mänskliga rättigheter, politisk jämlikhet och inkludering. Denna paradox kan inte förklaras av tidigare forskning. Projektets syfte är att fylla denna kunskapslucka genom att undersöka hur kvinnors rättigheter mobiliseras som politiska verktyg i två auktoritära, konfliktdrabbade stater – Sri Lanka och Myanmar – samt undersöka effekterna av dessa processer.
Detta projekt undersöker hur och varför auktoritära regeringar i konfliktdrabbade stater genomför reformer som stöder kvinnors rättigheter. Införandet av rättighetsreformer för kvinnor är motsägelsefullt i regimer som i övrigt visar svagt intresse och liten respekt för mänskliga rättigheter, politisk jämlikhet och inkludering. Denna paradox kan inte förklaras av tidigare forskning. Forskning om fredsbyggande har på senare år studerat hur konflikter hanteras och stabilitet upprätthålls i auktoritära stater, och hur strategier för fredsbyggande formas av illiberala ideologier. Detta kunskapsområde är dock i stort sett könsblint, och har inte uppmärksammat hur auktoritära regimer ofta använder sig av kvinnors rättigheter som en delstrategi för att upprätthålla stabilitet och bibehålla greppet om makten. Feministisk forskning om freds- och konfliktfrågor har visserligen grundligt undersökt hur jämställdhetsnormer sprids och integreras i fredsbyggande, men inte fokuserat på hur och varför dessa normer används just i auktoritära stater.
Projektets syfte är att fylla denna kunskapslucka genom att undersöka hur kvinnors rättigheter mobiliseras som politiska verktyg i två auktoritära, konfliktdrabbade stater – Sri Lanka och Myanmar – samt undersöka effekterna av dessa processer. Studien kommer bygga på intervjuer; analys av policydokument och rapporter; och deltagande observation. Materialet kommer att analyseras med hjälp av ett nyskapande analytiskt angreppssätt, som sammanför analytiska verktyg och insikter från flera forskningsfält.
Detta projekt är särskilt viktigt i dagens globala politiska kontext, där auktoritära strömningar är på frammarsch och där demokratin går tillbaka på många håll i världen. Forskningen i projektet kommer att ge en bättre förståelse av hur auktoritära regimer och ledare ofta använder progressiva normer för sina egna odemokratiska syften, men också av hur motstånd och förändring kan möjliggöras och stöttas.