Kostundersökningsmetoder och kost under tidig barndom
Livsmedelsval, gluteninnehåll och kostmönster i en pediatrisk population
Doktorandprojekt
Forskningsprojektet syftar till att undersöka vilka metoder som används vid studier på barns kostintag, samt hur kostdata bedöms i avseende validitet och reproducerbarhet. Vidare syftar projektet till att studera vad småbarn äter, vilket innefattar kostmönster, livsmedelsval och förekomst av gluteninnehållande livsmedel.
Matintaget under de tidiga barndomsåren spelar en avgörande roll för både kortsiktig och långsiktig hälsa och utveckling, vilket gör det angeläget att studera matintag hos barn. För att studera matintag och kostmönster används flera olika metoder i forskning. Dessa metoder är ofta förknippade med olika felkällor, vilket gör det ytterst viktigt att den kostdata som samlas in med dessa metoder har granskats och bedömts för sin validitet. Detta forskningsprojekt fokuserar huvudsakligen på metodologin för kostundersökningar och kostmönster hos små barn.
Kostintaget under tidig barndom är av stor betydelse för hälsa och utveckling. Vid vilken ålder barn introduceras för olika smaker och texturer har betydelse för utvecklingen av matpreferenser och kostmönster. Tidpunkten för introduktion av gluteninnehållande livsmedel, glutenmängd samt det sammantagna kostmönstret under tidig barndom har associerats med hälsoutfall.
Att studera kostintag och kostrelaterade faktorer är komplext, varför fyra delstudier med olika infallsvinklar planeras:
I) En översikt över kostundersökningsmetoder samt metoder för att bedöma validitet och/eller reproducerbarhet som används när små barns matintag studeras.
II) En valideringsstudie där ett livsmedelsfrekvensformulär som används inom NorthPop-studien ska bedömas avseende validitet.
III) En longitudinell studie där kostintag vid 9- respektive 18-månaders ålder studeras med särskilt fokus på kostmönster, förekomst av gluteninnehållande livsmedel och tidpunkt för introduktion av livsmedelsgrupper.
IV) En intervjustudie som rör vårdnadshavares erfarenheter och upplevelser av att implementera kostrekommendationer, samt vilka faktorer som de beskriver har en inverkan på deras livsmedelsval.