"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Impostor-fenomenet och dess samband med resiliens och psykologisk trygghet

En enkätundersökning och intervention bland svenska läkarstudenter

Forskningsprojekt Syftet med projektet är att undersöka förekomsten av impostor-fenomenet och dess samband med resiliens och psykologisk trygghet bland läkarstudenter samt utforska om en intervention kan lindra impostor-känslor. Resultaten kommer utgöra en värdefull resurs för att utforma evidensbaserade interventioner i syfte att hantera impostor-känslor och stärka psykologisk trygghet bland läkarstudenter. Målet är att bidra till en hälsosammare inlärningsmiljö för framtida läkarstudenter och läkare.

Det finns en växande oro över läkarstudenters välbefinnande, med studier som visar höga nivåer av psykisk ohälsa. Impostor-fenomenet, det vill säga att tillskriva framgång till yttre faktorer, underskatta sina förmågor och känna sig som en bedragare trots uppnådd kompetens, har föreslagits som en orsak bakom dessa fynd.

Projektansvarig

Aziz Bitar
Universitetslektor, specialistutbildad läkare
E-post
E-post

Projektöversikt

Projektperiod:

Startdatum: 2023-01-01

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för klinisk vetenskap

Projektbeskrivning

Detta projekt syftar till att undersöka förekomsten och erfarenheter av impostor-fenomenet bland läkarstudenter samt dess koppling till psykisk hälsa. Vidare syftar projektet till att utveckla nya evidensbaserade interventioner och undervisning för att lindra impostorkänslor och stärka studenters välmående.

Projektet består av fyra delstudier som kommer att genomföras bland läkarstudenter vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet. 

I) En longitudinell enkätstudie kommer användas för att undersöka hur förekomsten av impostor-fenomenet förändras under olika utbildningsfaser, liksom huruvida tidiga upplevelser av impostorkänslor kan påverka studenternas långsiktiga psykiska välbefinnande.

II) En intervjustudie kommer att genomföras för att utforska upplevelser av impostor-fenomenet. 

III) En intervention kommer att utformas med fokus på övningar som adresserar impostor-fenomenet via stärkande av självmedkänsla och frågeformulär före och efter interventionen kommer att användas för att mäta om övningarna framgångsrikt minskade deltagarnas impostorkänslor. 

IV) En workshop om impostor-fenomenet och hur det kan hanteras kommer att utformas baserat på det som framkommer i delstudie I-III och utvärderas med hjälp av frågeformulär före och efter workshopen. 

Genom att undersöka dessa frågor är målet med detta projekt att bidra med kunskap om hur psykologiska faktorer såsom impostor-fenomenet är kopplat till psykisk (o)hälsa bland läkarstudenter. Resultaten från projektet förväntas bidra till utvecklingen av undervisnings- och stödstrategier, vilka kan främja en mer hälsosam och stödjande lärandemiljö på läkarutbildningen. Ytterst kan detta bidra till ett ökat välmående bland framtida läkarstudenter och läkare.

 

Senast uppdaterad: 2025-03-02