"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

ICCE

Inklusiva kulturcenter

Forskningsprojekt Kultur och konst hamnar ofta i skuggan av naturturismen i de nordiska regionerna. Inclusive Centres of Culture – Collaborative and Inclusive Cultural Tourism Through Nordic Cooperation (ICCE) vill ändra på det genom att skapa mer inkluderande kulturcentrum där lokalsamhällen och turister kan mötas. Genom gränsöverskridande samarbete mellan forskning, kultur och turism ska projektet stärka kulturens roll i en hållbar besöksnäring.

ICCE syftar till att stärka kulturcentrum som dynamiska mötesplatser för både lokala invånare och besökare, där kultur och konst blir en central del av reseupplevelsen. Genom att främja inkludering och tillgänglighet ska projektet göra kulturcentrum mer relevanta och bidra till en mer hållbar turism. Mellan 2024 och 2026 genomförs initiativet i samarbete mellan forskningsinstitutioner, kulturaktörer och turismbranschen i Sverige och Finland.

Projektansvarig

Håkan Appelblad
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 71 55

Projektöversikt

Projektperiod:

2024-11-01 2026-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Bildmuseet, Designhögskolan, Institutionen för geografi

Projektbeskrivning

I många nordiska regioner dominerar naturturismen, medan kulturens potential ofta förblir outnyttjad. Besöksmål som fjäll, skogar och norrsken lockar årligen mängder av turister, men kulturcentrum har svårt att nå ut till samma publik. Många lokalinvånare besöker dessutom sällan de kulturinstitutioner som finns i deras egen närhet, vilket skapar en barriär mellan kulturarvet och samhället. Inclusive Centres of Culture (ICCE) vill förändra detta genom att utveckla kulturcentrum till levande och inkluderande mötesplatser där turister och lokalbefolkning kan samverka och uppleva konst och kultur på ett mer tillgängligt sätt.

Genom forskning och samskapande processer undersöker projektet hur kulturens roll kan stärkas inom besöksnäringen. I ett första steg kartläggs internationella exempel på framgångsrika kulturcentrum för att identifiera effektiva metoder som kan anpassas till den nordiska kontexten. Denna kunskapsuppbyggnad lägger grunden för vidare arbete, där forskare, kulturaktörer och representanter från turismbranschen tillsammans utvecklar nya sätt att göra kulturcentrum mer inkluderande. Med hjälp av samskapande metoder, såsom service design, cultural design jams och konstnärsdriven forskning, utforskas hur kulturhus och museer kan bli mer relevanta för både de som redan är intresserade av kultur och för dem som idag inte ser dessa platser som en naturlig del av sin vardag eller sin resa.

När dessa metoder har tagits fram testas de i pilotprojekt vid utvalda kulturcentrum i Sverige och Finland. Här utvärderas hur förändringar i utställningsformat, pedagogiska aktiviteter och besöksupplevelser kan påverka engagemanget och intresset hos olika målgrupper. Genom att pröva och analysera nya sätt att arbeta skapas en modell för hur kulturinstitutioner kan utvecklas för att både locka fler besökare och stärka sin roll som en del av lokalsamhället. Projektets resultat sprids genom internationella symposium, en serie podcasts och publikationer som syftar till att inspirera fler aktörer att integrera kultur i hållbar turismutveckling.

ICCE är ett samarbetsprojekt där forskare vid Lapland University of Applied Sciences och Umeå universitet arbetar tillsammans med kulturaktörer och turismutvecklare i både Sverige och Finland. Partners inkluderar bland annat Konstmuseet i Norr i Kiruna och Skogs- och samemuseet i Lycksele, som båda har en central roll i projektet. Genom detta tvärdisciplinära och gränsöverskridande samarbete strävar ICCE efter att förändra bilden av nordisk turism och stärka kulturens position som en central del av samhällsutvecklingen.

Externa finansiärer

interreg-aurora-eu-logo.png

Senast uppdaterad: 2025-02-12