Förklaringsmodeller för stress- och sömnproblematik (HUSS-F)
Forskningsprojekt
Långvariga stress- och sömnstörningar går hand i hand och är ofta grund för allvarliga sjukdomar. Syftet med det här projektet är att ta fram förklaringsmodeller för sambanden mellan stress- och sömnproblematik och ohälsa. Tidigare modeller saknar förklaringar om vad som händer över tid vad gäller t ex riskfaktorer liksom kunskap om mellanliggande faktorer (mediering) och faktorer som kan moderera sambanden.
Projektet avser studera komplexa samband mellan stress, sömn och ohälsa. Genom att använda Miljöhälsostudien i Västerbotten har vi tillgång till en longitudinell databas där vi kan studera både mediering och moderering tillsammans med utveckling över tid. Syftet är att skapa djupare kunskap om sambanden mellan riskfaktorer för stress- och sömnproblematik och ohälsa. Denna typ av kunskap är viktig för att t ex kunna agera förebyggande och skapa tillförlitliga behandlingar.
Långvariga stress- och sömnstörningar går hand i hand och är ofta grund för psykiska sjukdomar så som utmattningssyndrom och depression, liksom för kroppsliga symptom. Det finns flera teorier om mekanismerna bakom stressrelaterade problem (t ex allostatisk belastning), men inga förklarande modeller som omfattar hur riskfaktorer för stress- och sömnproblematik samspelar genom mediering (förmedlande/mellanliggande faktorer) och moderering (identifikation av riskgrupper). Sådana modeller är särskilt viktiga för att vården ska kunna agera förebyggande och skapa tillförlitliga behandlingar.
Databas
Projektet bygger på Miljöhälsostudien i Västerbotten (Västerbotten Environmental and Health Study; VEHS). VEHS är en befolkningsbaserad hälsoundersökning vars urval har stratifierats för ålder och kön, vuxna (18-79 år) i Sverige, med data insamlade 2010 (n = 3406, T1), 2013 (n = 2336, T2) och 2016 (n = 1837; T3). Förutom enskilda frågor, används validerade psykometriska instrument om både psykisk och kroppslig (somatisk) hälsa och ohälsa.
Modellbygge
Det faktum att VEHS är populationsbaserad och har samlats in i tre omgångar innebär att det finns goda möjligheter att studera både modererande och medierande faktorer, liksom hur sambanden utvecklas över tid. Vi använder statistiska analyser så som linjär och logistisk regression, hierarkisk multipelregression, pathanalys/strukturell ekvationsmodellering för att skapa kunskap om vilka som har högst risk att utveckla stress- och sömnbesvär och ohälsa, och vilka faktorer som samspelar och förmedlar varandra i detta samband, tillsammans med utvecklingen över tid.