"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hur kan riskkommunikationen förbättras i primärvården?

Forskningsprojekt Att kommunicera risk för sjukdom är en viktig men utmanande uppgift inom den sjukdomsförebyggande vården. Bristande riskkommunikation och felaktig riskuppfattning leder ofta till låg följsamhet till förebyggande behandling. Tillsammans med patienter och vårdpersonal vill vi studera hur bildbaserad information kan integreras i det sjukdomsförebyggande arbetet i primärvården samt utvärdera det hälsoekonomiska värdet.

.

Projektansvarig

Patrik Wennberg
Professor, specialistutbildad läkare
E-post
E-post
Telefon
090-786 94 50

Projektöversikt

Projektperiod:

2024-01-01 2027-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Forskningsområde

Klinisk medicin

Externa finansiärer

Vetenskapsrådet, Kempestiftelserna, Familjen Kamprads stiftelse, Hjärt-Lungfonden, Region Västerbotten

Projektbeskrivning

Att kommunicera risk för sjukdom är en viktig men utmanande uppgift inom den sjukdomsförebyggande vården. Bristande riskkommunikation och felaktig riskuppfattning leder ofta till låg följsamhet till förebyggande behandling. Ny forskning visar att bildbaserad information om risk som utgår ifrån existerande avbildande tekniker inom sjukvården som till exempel ultraljudsundersökning av blodkärl kan bidra till ökad förståelse och förebyggande insatser.

Ultraljudsundersökning av blodkärl är idag dock en sjukhusbaserad teknik som kräver omfattande träning vilket begränsar tillgången för primärvårdens patienter. Vi vill förbättra riskkommunikationen med ett nyutvecklat stödsystem för ultraljudsmätning av åderförkalkning i blodkärl med automatiserad tolkning. Systemet möjliggör att bildbaserad riskkommunikation avseende risk för hjärt-kärlsjukdom skulle kunna införas i primärvården.

I detta projekt vill vi studera hur systemet kan integreras i det sjukdomsförebyggande arbetet i primärvården i en medskapande process med patienter och vårdpersonal.

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2025-02-13