"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

HealthFerm

Innovativ fermentering av puls- och spannmålsbaserade livsmedel för människors hälsa och hållbara kostvanor

Forskningsprojekt Fermentering av livsmedel är en naturlig process där livsmedelskomponenter omvandlas av jäst, bakterier och enzymer, vilket främjar tarmhälsan. Det EU-finansierade HealthFerm-projektet syftar till att utveckla fermenteringstekniken och övergå till hållbara, proteinrika, spannmålsbaserade fermenterade livsmedel med hälsofördelar. Forskarna ska utforska sambandet mellan fermentering, tarmfloran och hälsa, identifiera mikroorganismer för nya livsmedelskällor och bedöma deras inverkan på tarmhälsan.

HealthFerm är ett europeiskt forskningsprojekt som undersöker fermentering av baljväxter och spannmålsbaserade livsmedel, deras hälsoeffekter och konsumenternas uppfattningar. Trots att fermenterade livsmedel anses hälsosamma finns begränsade bevis utöver mejeriprodukter. HealthFerm studerar samspelet mellan fermenteringsmikrobiom, fermenterade spannmålsbaserade livsmedel och det mänskliga tarmmikrobiomet, samt deras hälsoeffekter. Ett samhällsvetenskapligt tillvägagångssätt hjälper till att skapa innovativa växtbaserade fermenterade livsmedel med optimala hälsofördelar.

Projektöversikt

Projektperiod:

Startdatum: 2022-09-01

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Forskningsområde

Kost- och måltidsvetenskap

Externa finansiärer

EU medfinansiär, Swiss State Secretarat for Education, Research and Innovation

Projektbeskrivning

HealthFerm syftar till att möjliggöra en evidensbaserad övergång i samhället och industrin från traditionella till hållbara växtbaserade fermenterade livsmedel och dieter som ger hälsofördelar för konsumenterna genom design. Detta ska uppnås genom att man reder ut samspelet mellan livsmedelsfermenteringsmikrobiom, spannmålsbaserade livsmedel och det mänskliga tarmmikrobiomet och hälsa och använder mikrobiella resurser och fermenteringsteknik för att utveckla hälsosamma puls- och spannmålsbaserade livsmedel och dieter som tillgodoser EU-medborgarnas önskemål och behov.

Flera interventionsstudier kommer att bedöma effekterna av fermenterade spannmålsbaserade livsmedel på människors hälsa och tarmens mikrobiom. För att underlätta införandet av fermenterade växtbaserade livsmedel i de europeiska konsumenternas kosthållning är samhällsvetenskap och humaniora (SSH) avgörande och integrerat i alla delar av projektet. Konsumenternas acceptans av fermenterade livsmedel, deras teknik och deras roll i övergången till en mer hållbar hälsosam kost kommer att studeras i olika sociala sammanhang. I detta scenario kommer Umeå universitet, som en del av arbetspaket 4, att genomföra två undersökningar i olika länder för att bedöma konsumenternas acceptans av fermenterade och växtbaserade livsmedel och identifiera och mildra hinder för ökad konsumtion av fermenterade växtbaserade livsmedel.

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2024-12-13