Forskningsprojekt
Projektet HALDI avser att kartlägga hälsa och levnadsvillkor i en multietnisk befolkning boende i det traditionella samiska geografiska området, Sápmi. Särskilt fokus ligger på Sveriges urfolk, samerna. En pilotundersökning ska genomföras i Jokkmokks kommun där alla vuxna inbjuds till att deltaga och får självidentifiera sin etnicitet, i enlighet med internationella rekommendationer.
I projektet HALDI kommer nya grundläggande kunskaper av gagn för både det svenska och samiska samhället genereras. Detta görs initialt genom en omfattande studie av hälso- och levnadsförhållandena för befolkningen i Jokkmokks kommun, Norrbotten. HALDI-projektet samarbetar nära med och använder sig delvis av samma undersökningsmetoder (frågeformulär och klinisk undersökning) som SAMINOR-studien på norsk sida, som drivs av Senter för samisk helseforskning vid Norges arktiska universitet, UIT.
Stefan Samuelsson, Professor, Linköpings universitet
Projektbeskrivning
Inledningsvis kommer HALDI att använda sig av fokusgruppdiskussioner i en samisk befolkning som hjälp till att utforma ett frågeformulär som även passar samisk kontext i Sverige. I steg 2 utförs en pilotstudie tillsammans med Jokkmokks hälsocentral där kommunens invånare inbjuds att delta i undersökningen som innehåller både frågeformulär och kliniska undersökningar.
I gengäld erhåller kommunen rapporter, såväl muntligt som skriftligt om invånarnas hälsa och levnadsförhållanden. Beslutsfattare lokalt, regionalt och nationellt kan på så vis erhålla kunskapsbaserat underlag som stöd i arbetet att utforma lämpliga hälsofrämjande initiativ för ett jämlikt hälso-/sjukvårdsarbete i framtiden.
De insamlade uppgifterna i HALDI kommer också kunna göras jämförbara med SAMINOR så att vi för första gången kan skapa kunskap om hälsosituationen för ett och samma urfolk i två länder men också för en stor del av den norra regionen av Sverige och Norge. Studien kommer att genomföras i nära samarbete med Universitet i Tromsö.
Förutom återrapportering till kommunen kommer resultaten att redovisas i vetenskapliga tidskrifter. Det långsiktiga målet är att etablera en kontinuerligt återkommande hälsostudie som kan erbjudas till de samiska förvaltningskommunerna och på sikt ger möjlighet att identifiera och följa trender och tendenser i befolkningens hälsa över tid. Data om etnicitet samlas in via självidentifiering och kommer hanteras av en infrastruktur som värnar urfolksperspektiv och som förespråkas och redan existerar internationellt.
Finansiellt stöd har erhållits från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (2018-0100) samt Socialdepartementet.