"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Förmaksflimmer- patienternas upplevelser och utvärdering av en personcentrerad, sjuksköterskeledd mottagning

Doktorandprojekt Förmaksflimmer är den vanligaste arytmin och kan få stor inverkan på livet för den som drabbas. I detta forskningsprojekt studerar vi upplevelsen av att leva med förmaksflimmer och vi vill också utvärdera effekterna av en sjuksköterskeledd, personcentrerad mottagning för personer med förmaksflimmer.

Att leva med och hantera förmaksflimmer kan vara komplext med betydande påverkan på livskvaliteten. Hur tillståndet inverkar på det dagliga livet är inte väl studerat, men tidigare forskning har visat att förmaksflimmer kan påverka vardagen negativt. Det behövs mer kunskap om patienters upplevelser av att leva med förmaksflimmer och vilka faktorer som påverkar den hälsorelaterad livskvaliteten. Det finns utmaningar i omhändertagandet av personer med förmaksflimmer och mycket tyder på att vården behöver förändras och i större utsträckning utgå från personernas preferenser och värderingar.

Projektansvarig

Karin Hellström Ängerud
Universitetslektor med förenad klinisk anställning
E-post
E-post
Telefon
090-786 92 63

Projektöversikt

Projektperiod:

2020-03-01 2025-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Institutionen för klinisk vetenskap, Institutionen för omvårdnad

Projektbeskrivning

Förmaksflimmer är den vanligaste arytmin med många som drabbas. Att leva med och hantera förmaksflimmer kan vara komplext. Vissa har inga symptom alls medan andra har en betydande symptombörda som påverkar livskvaliteten negativt. Hur tillståndet inverkar på det dagliga livet är inte väl studerat, men tidigare forskning har visat att förmaksflimmer påverkar vardagen negativt, framför allt på grund av dess symtom men också på grund av sjukdomens oförutsägbarhet. Det behövs mer kunskap om patienters upplevelser av att leva med förmaksflimmer och vilka faktorer som påverkar den hälsorelaterad livskvaliteten. Det finns utmaningar i omhändertagandet av personer med förmaksflimmer och mycket tyder på att vården för patienter med FF behöver förändras och i större utsträckning utgå från personernas preferenser och värderingar.

Det övergripande syftet för detta projekt är därför att utforska upplevelser av förmaksflimmer och att utvärdera effekterna av en personcentrerad, sjuksköterskeledd mottagning. Både kvalitativ som kvantitativ metod kommer att användas för datainsamling och analys. Datainsamlingen för att utforska upplevelser av att leva med förmaksflimmer sker via intervjuer och enkäter.

Utvärderingen av den personcentrerade, sjuksköterskeledda mottagningen kommer att ske via en randomiserad kontrollerad studie (RCT) där personer med förmaksflimmer lottas till uppföljning vid sjuksköterskeledd mottagning eller till läkarbesök. Datainsamlingen sker med enkäter och intervjuer. Projektet har fått etiskt godkännande och RCT-studien är registrerad i www.clinicaltrials.gov.

Senast uppdaterad: 2024-09-18