Konstruktioner av ålder och identitet i europeiska, svenska och rurala kontexter
Forskningsprojekt
Projektet handlar om subjektiv ålder, dvs upplevd ålder, och hur subjektiv ålder konstrueras i relation till geografisk kontext i Europa och Sverige. Utgångspukten är att ålder är en kulturell konstruktion som är beroende av kontextuella faktorer och omständigheter. Specifikt fokus riktas mot hur subjektiv ålder samkonstrueras med geografisk plats och platsspecifika erfarenheter och identiteter.
Människors upplevelser av ålder är relaterade till beteende, identiteter och kulturella åldersnormer, samt att sådana upplevelser och uppfattningar har betydelse för såväl fysiska som mentala förmågor. Projektets syfte är att undersöka hur subjektiv ålder konstrueras i relation till geografisk kontext i Europa och Sverige. Utgångspunkten är att subjektiv ålder är en multidimensionell konstruktion som påverkas av hur spatiala erfarenheter samspelar med andra erfarenheter som självskattad hälsa, sociala nätverk, utbildning och fritidsaktiviteter.
Studier har visat att människors egen skattning av sin subjektiva ålder kan relateras till exempelvis kön och social tillhörighet, men har brustit i att ta hänsyn till hur subjektiv ålder samkonstrueras med geografisk plats. Eftersom subjektiv ålder visat sig relaterad till andra förhållanden som vi vet är påverkade av den geografiska kontexten – hälsa, välbefinnande, arbetslivserfarenhet, pensionsålder – är det viktigt att öka kunskapen om hur subjektiv ålder är avhängig geografisk kontext och spatiala ojämlikheter.
Projektet består av tre studier:
Studie 1 fokuserar mikronivå och beskriver hur subjektiv ålder förstås och konstrueras på individuell och lokal nivå. Den baseras på 20 intervjuer med kvinnor och män i Västerbotten/Norrbotten, och fördjupar kunskaper om hur subjektiv ålder hänger samman med föreställningar om plats och identitet.
Studie 2 fokuserar nationell nivå och beskriver hur subjektiv ålder fördelar sig enligt regionala mönster inom Sverige. Den baseras på en surveyundersökning och visar också hur subjektiv ålder är relaterad till sociala nätverk, självskattad hälsa och välbefinnande.
Studie 3 fokuserar europeisk nivå och beskriver hur subjektiv ålder fördelar sig över länder och dess urbana/rurala kontexter. Studien baseras på SHARE data och visar hur subjektiv ålder associeras med indikatorer som familjesituation, utbildning och hälsa.
Sammantaget bidrar projektet med ny empiri och teoriutveckling kring hur subjektiv ålder är avhängig geografiska kontexter. Projektet fokuserar på personer 50 år och äldre.