Belöning för tankemödan: En undersökning av osäkerhet som drivkraft för inlärning, härledning och återkallning
Forskningsprojekt
Varför kan man känna tillfredsställelse av att laga en fläkt eller återkalla namnet på en gammal favoritskiva? Det kan finnas många skäl.
I det här projektet testar vi idén att hjärnan belönar sig själv för att lösa uppgifter under osäkerhet. Om hjärnan belönar sig själv för fullbordade tankeprocesser, antyder det att vi har en drift att ta oss an kognitiva problem: vi förväntar oss belöning för tankemödan.
Den vetenskapliga förståelsen för driften att tänka som vi föreslår här, är idag inte speciellt väl undersökt. I experiment testar vi hypotesen att osäkerhet påverkar tillfredsställelsen av att lära sig ord, återkalla ord och att lösa matematiska problem. Under experimenten registrerar vi även markörer för upphetsning såsom puls, hudsvettning och pupillstorlek. Vi följer sedan upp beteende-experimenten med en hjärnavbildningsundersökning där vi testar om tillfredsställelsen av att återkalla ord aktiverar samma hjärnområden som är inblandade i välkända belöningssituationer såsom lotterier.