"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Att utforska fördelar och utmaningar med en personcentrerad utbildning i nordisk kost för vuxna med typ 1-diabetes

Doktorandprojekt Det övergripande syftet är att utvärdera effekterna av en personcentrerad, gruppbaserad utbildning för vuxna personer med typ 1 diabetes jämfört med nuvarande praxis som inkluderar kortfattad kostinformation. Projektet är uppdelat i två delar, en randomiserad kliniskt studie och en kvalitativ studie.

Studien introducerar en innovativ, personcentrerad koststrategi, vilket är relativt outforskad för typ 1-diabetes, och ger empiriska data om effektiviteten av en hållbar nordisk kost för att hantera typ 1-diabetes. Studien belyser praktiska utmaningar med att implementera personcentrerad, gruppbaserad vård inom kostbehandling. Studien överbryggar klyftan mellan kostvanor och hantering av kronisk sjukdom, vilket bidrar till samhälleliga och miljömässiga hållbarhetsmål.

Doktorand

Sophie Cairns
Doktorand
E-post
E-post
Telefon
090-786 96 12

Projektöversikt

Projektperiod:

Startdatum: 2023-10-01

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Forskningsområde

Kost- och måltidsvetenskap

Externa finansiärer

Vetenskapsrådet

Projektbeskrivning

Projektet består av två delar.

Del 1: Personcentrerad gruppbaserad kostintervention för vuxna med typ 1-diabetes (DINE studien) är en randomiserad kontrollerad studie (RCT) som jämför en personcentrerad, gruppbaserad kostintervention med den nuvarande praxis att ge kortfattad kostinformation till vuxna med typ 1-diabetes. Den personcentrerade modellen fokuserar på partnerskap och delat beslutsfattande, exempelvis hälsoplaner, för att identifiera individuella mål och resurser. Studien kommer att mäta interventionens effekt på viktiga hälsomarkörer som blodsockernivåer, blodfetter, blodtryck och efterlevnad till en hållbar nordisk kost. Kostinterventionen avslutas efter sex månader.

Del 2: I den kvalitativa delen av projektet utforskas deltagarnas erfarenheter och uppfattningar om den personcentrerade, gruppbaserade utbildningen i interventionsstudien. Vi kommer att undersöka deras upplevelser av att införliva kostförändringar med fokus på nordisk kost och dess miljöaspekter. Dessutom kommer vi att undersöka vilka komponenter och faktorer i de individuella hälsoplanerna som bidrar till efterlevnad av planerna.

Forskningsprojektet finansieras av Vetenskapsrådet samt Region Uppsala. 

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2025-03-26