"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Information om UVAS studien

Vi söker ungdomar och unga vuxna som vill delta i forskningsprojektet: Att skapa ett lokalt integrerat och ändamålsenligt stödsystem: Hur kan unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) få stöd? På den här sidan hittar du information om projektet och vilka deltagare vi söker.

Vad är det för projekt?

Unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) är en grupp som delar erfarenheten av att stöta på utmaningar på sin väg mot en meningsfull sysselsättning. Även om det finns kunskap om vad som bör göras för att stödja gruppen, vet vi mindre om hur detta kan ske i praktiken. Syftet med detta projekt är att lägga en kunskapsgrund för utvecklingen av ett lokalt sammanhängande och ändamålsenligt stödsystem för unga som varken arbetar eller studerar i Örnsköldsviks kommun.

Umeå Universitet är den organisation som är ansvarig för projektet.

Vilka vill vi intervjua?

Vi vill prata med ungdomar och unga vuxna mellan 15–35 år som ofrivilligt är, eller tidigare varit, utanför både arbete och studier. Vi är intresserade av att prata med unga vars situation ser olika ut men med fokus på de som kan anses ha en mer komplicerad problembild eller som upplevs stå längre från arbetsmarknaden eller en återgång till studier. Det kan handla om unga som på grund av olika utmaningar löper stor risk att lämna skolan och bli sysslolös, till unga som redan hamnat utanför arbete och studier. Vidare är vi intresserade både av de som har kontakt med en eller flera samhällsaktörer och de som har behov av stöd men saknar kontakt.

Det kan handla om ungdomar och unga vuxna som:

  • Riskerar utanförskap: de kan vara slutet av grundskolan där det finns stor risk eller oro om huruvida individen kommer att gå vidare till, eller klara av, gymnasiet. Det kan exempelvis handla om problematisk skolfrånvaro, anpassningsbehov, ytterligare faktorer eller en kombination av faktorer.
  • Saknar samhällsstöd trots behov: de kan vara hemmasittande och saknar eller har sporadisk kontakt med samhällsaktörer. Det kan variera från att individen inte alls har kontakt, till att de har minimal kontakt och har avböjt stöd, eller att engagemanget är mycket begränsat. Det kan gälla både ungdomar som omfattas av skollagen och det kommunala aktivitetsansvaret, liksom unga vuxna som är över 20 år.
  • Erhåller stöd från/har kontakt med flera aktörer: de har, på grund av en komplex problembild kantad av diverse sociala, ekonomiska och hälsorelaterade utmaningar, behov av och tillgång till stöd från flera aktörer. Det kan handla om situationer där stödet dels ges parallellt, dels måste samordnas för att tillgodose individens behov.
  • Får stöd men framsteg uteblir: de har ofta varit utanför arbete och studier under en längre period och har kontakt med/får stöd från samhällsaktörer. Trots detta upplevs individen ha fastnat. Det kan handla om att meningsfulla framsteg uteblir alternativt går mycket långsamt eller att individen är kvar länge i en ersättning/aktivitet som ska vara tillfällig utan att närma sig en meningsfull sysselsättning eller egen försörjning.

Vi vill gärna intervjua ett brett spektrum av personer. Det inkluderar dels de som för närvarande är utanför arbete och studier, dels de som tidigare har varit i den situationen och kan reflektera över sina erfarenheter. Dessa individer kan också ge insikter om vad som hjälpte dem att ta sig vidare. Vi är även intresserad av individer som är i riskzonen för att bli sysslolösa, särskilt ungdomar i övergången mellan grundskola och gymnasium. I studien är vår fokus riktat mot individer med särskilt komplexa situationer med utmaningar kopplad till exempelvis psykisk ohälsa, funktionsnedsättningar eller en kombination av flera faktorer. Dessa individer utmanar stödsystemet, och om stödsystemet lyckas stötta dem finns goda möjligheter att den kan stötta samtliga.

Hur går studien till?

Genom att delta i studien kommer individen få möjlighet att berätta om sina upplevelser och erfarenheter av att befinna sig utanför studier eller arbete samt hur deras behov av stöd från samhällsaktörer i Örnsköldsviks kommun ser ut under en intervju om cirka 30–60 minuter. Deltagande är frivilligt och individen kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Alla intervjuer planeras och genomförs utifrån deltagarens önskemål för att säkerställa en trygg och bekväm upplevelse. Tid, plats och format anpassas efter vad som passar deltagaren bäst.

Har du frågor?

Kontakta Carl Lundberg på 090-786 89 87 eller carl.lundberg@umu.se

Senast uppdaterad: 2024-10-03