"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Är vi på väg mot jämlik tandvård i Sverige?

Forskningsprojekt Projektet undersöker det svenska tandvårdssystemets potential i policyinstrument och reformer, och hoten från systembelastningar och ojämlikheternas bestämningsfaktorer, utifrån ett intersektionellt perspektiv.

Sverige lyckas inte uppnå målet med tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Det pågår arbete för jämlikhetsfrämjande tandvårdsreformer, men som begränsas av bristen på evidens på detta understuderande område. Det övergripande målet med projektet är därför att bidra med nödvändig kunskap för utvecklande av ett mer jämlikt tandvårdssystem, och i slutändan tandhälsa, i Sverige.

Projektansvarig

Per Gustafsson
Professor
E-post
E-post
Telefon
090-786 95 63

Projektöversikt

Projektperiod:

2025-01-01 2028-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Institutionen för odontologi

Forskningsområde

Folkhälsovetenskap och hälsovetenskap, Odontologi

Externa finansiärer

Forte

Projektbeskrivning

Jämlik tandvård är en viktig fråga i samhällsdebatten, och fokus för det pågående arbetet inför kommande tandvårdsreformer. Projektet hoppas bidra med viktig kunskap om hur effektiva nuvarande policyinstrument för jämlik tandvård är, hur tandvårdens kris och bestämningsfaktorer underbygger ojämlik tandvård, samt konkreta möjligheter för hur policy kan utvecklas för en inkluderande och jämlik tandvård. Projektet syftar till:

  1. Att undersöka om ett det allmänna tandvårdsbidraget har bidragit till ökad jämlikhet i tandvårdsutnyttjande
  2. Att undersöka vilken roll senaste årens belastningar för tandvården och ojämlikheternas bestämningsfaktorer spelar för ojämlik tandvård
  3. Att utforska potentialen i kommande tandvårdsreform för att främja jämlik tandvård

Projektet fokuserar på förebyggande tandvård, och inkluderande jämlikhet genom ett intersektionellt ramverk. Vi använder nationella register- och enkätdata från, kvasiexperimentell design och avancerade analysmetoder för att mäta betydelsen av tandvårdsstödet (Syfte 1) samt systembelastningar och bestämningsfaktorer (Syfte 2) på jämlikhet i tandvårdsutnyttjande. Resultaten kommer utgöra bakgrund för en kritisk policyanalys och intervjuer med nyckelintressenter för att mynna ut i rekommendationer för kommande tandvårdsreform (Syfte 3). Projektet kommer genomgående använda sig av ett intersektionalitetsperspektiv

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2025-02-19