AGNES ANDREASON: COVID-19 och post COVID-19 symptom hos patienter med astma och KOL
Doktorandprojekt
som deltar i Nationella forskarskolan i Allmänmedicin.
Få tidigare studier från Sverige har undersökt hur astma- och KOL-patienter påverkas av COVID-19. Kunskapen är viktig för att planera förebyggande och uppföljande vård inom primärvården, där astma- och KOL-patienter främst följs upp i Sverige.
Astma och KOL är två kroniska och allvarliga folksjukdomar som orsakar ökad mortalitet och morbiditet. Patienter med obstruktiv lungsjukdom, astma och KOL, blir ofta förvärrade i sin grundsjukdom av luftvägsinfektioner och är mer mottagliga för infektioner. Trots att COVID-19-pandemin officiellt är över, har ett stort antal människor ihållande symtom efter COVID-19, vilket benämns som post-COVID-19-tillstånd. I Sverige uppskattas det att mer än 2,5 miljoner människor har haft COVID-19, vilket innebär att många riskerar att drabbas av långvariga symtom.
Syfte
Syftet med det här projektet är att undersöka hur patienter med astma och KOL påverkades av COVID-19 ur fyra olika aspekter. Första delarbetet kartlägger långvariga symtom efter COVID-19 infektion hos patienter med KOL och astma. Andra delarbetet fokuserar på sjukdomskontroll. Det tredje arbetet handlar om sjukskrivning på grund av COVID-19 och det fjärde arbetet undersöker livskvalitet i förhållande till COVID-19.
Metod
Data för den här studien kommer från PRAXIS-studien som har pågått sedan 2005 och omfattar åtta regioner i Mellansverige. Studiepopulationen skapades genom ett slumpmässigt urval av cirka 2500 astma- och KOL-patienter från 100 vårdcentraler och 14 sjukhus. Insamlade data består av självrapporterad information från frågeformulär, granskning av medicinska journaler och uppgifter från register. Delarbete 1 och 4 är tvärsnittsstudier och delarbete 2 och 3 har en longitudinell studiedesign.
Universitetstillhörighet Uppsala universitet
Huvudhandledare Marta Kisiel, Docent, Uppsala Universitet, ST-läkare Arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset