Forskningsprojekt
Bakteriella beläggningar (så kallade biofilmer) bildas överallt i vår miljö och fyller en viktig funktion i vårt ekosystem. I detta projekt undersöker vi hur dessa bakteriella samhällen ser ut och fungerar. Vi undersöker även hur de påverkas av och påverkar olika typer av miljögifter.
Biofilmer i miljön består ofta av komplexa mikrobiella samhällen där olika bakterier, alger och andra mikroorganismer samverkar. När dessa samhällen exponeras för miljögifter kan flera olika typer av interaktioner ske. Biofilmerna kan bryta ner eller omvandla miljögifterna, den mikrobiella sammansättningen kan förändras, och biofilmerna kan även fungera som uppsamlingsytor för olika typer av substanser. Vad som sker beror av många olika samtidiga processer. I de pågående projekten undersöker vi dessa processer och försöker bygga kunskap om vilken roll bakteriella biofilmer har i miljögifters kretslopp i naturen.
I dagsläget bedriver vi två projekt som behandlar biofilmer i miljön. Ett med fokus på hur biofilmer interagerar med läkemedel i vattendrag och det andra med fokus på hur biofilmer bidrar till metylering av kvicksilver.
Finansiering:
Pågående projekt finansieras av Formas, Umeå universitet och Kempestiftelsen
Projektpartners:
Projektet som har fokus på läkemedel i miljön utförs i samarbete med Jeker Fick vid Umeå universitet och med Mette Burmølle vid Köpenhamns universitet i Danmark. Projektet som studerar hur biofilmer metylerar kvicksilver utförs i samarbete med Erik Björn vid Umeå universitet.