"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kost- och måltidsvetenskap

Forskningsämnet kost- och måltidsvetenskap är unikt med sin breda kompetens inom området mat och måltider. Vår kompetens inkluderar alltifrån biologiska perspektiv på mikroskopnivå och kost- och nutritionsbehandling, till didaktiska, historiska och sociologiska perspektiv på mat och måltider. Institutionen är därmed en glödbädd för den typ av tvär- och mångvetenskapliga samarbeten som krävs för att lösa framtidens mat- och nutritionsrelaterade utmaningar med att skapa ett hållbart samhälle.

Infrastrukturer

Forskningsrestaurangen
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap har idag Sveriges tekniskt mest avancerade kök och matsal, vilket innebär att Umeå flyttar fram sina...
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap

Nyheter

Elever äter skollunch.
Skollunchen – en outnyttjad resurs

Nya riktlinjer betonar skolmåltiden som arena både för bättre kosthållning och som pedagogisk resurs.

Susanna Sandberg
Fem frågor till doktorand Susanna

Susanna är legitimerad dietist och doktorand vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Digitala vårdmöten med dietister ökar tillgängligheten

Undersöker hur dietisters arbete har förändrats med hjälp av digitala verktyg.

Profilområden och forskargrupper

Måltider inom skola, vård och omsorg
Hur får vi en måltid som är närings-, hälso-, miljömässigt och ekonomiskt hållbar?
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap
Skolmåltiden ur ett kost- och måltidsvetenskapligt perspektiv
Studier av skolmåltiden utifrån sociala, utbildningsvetenskapliga och hälsomässiga perspektiv.
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap
Sustainable Food Transitions
Forskargruppens mål är att underlätta övergången till hållbara, hälsosamma och välsmakande matvanor där historiska, kulturella och sociala...
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap

Reportage och porträtt

Nobelfest utan glitter? Så har omvärlden påverkat festernas fest

Forskare från Umeå universitet har närstuderat Nobelbankettens första 100 år.

"Om vi fortsätter att äta som vi gör i dag kommer vi att förstöra planeten"

För att hantera klimatförändringarna måste vi äta mindre kött. Men vad får människor att ändra sin kost?