Parasitologi – läran om eukaryota smittämnen och hur de orsakar sjukdom
Parasiter är en bred gruppering av organismer som orsakar alltifrån dödliga sjukdomar som malaria och Chagas sjukdom, till i stort del harmlösa åkommor som hårlöss och springmask infektioner. Parasitologi är ett spännande forskningsområde med viktig tillämpning inte bara inom medicin utan även jordbruk, fiskodling och veterinärvetenskap.
Parasiter kan vara encelliga, mikroskopiskt små och leva inne i kroppen. De kan vara större flercelliga nematoder som lever inne i kroppen, exempelvis bandmaskar som kan bli alltifrån några millimeter till flera meter långa. De kan också vara insekter som lever på huden. Många parasiter som lever i kroppen har dessutom en komplicerad livscykel och är beroende av insekter för överföring av parasiten mellan värddjur.
Parasiter är beroende av värddjur för att överleva. Deras celler har, till skillnad från bakterier (prokaryoter), en komplex arkitektur och en organisering av dess genetiska material som liknar den i våra egna celler, de är eukaryoter.
Vid Umeå universitet forskar vi på flera parasiter som orsakar sjukdom i människa och djur:
Vi försöker bättre förstå vilka delar av malariaparasitens arvsmassa som är viktig för parasitens förmåga att orsaka sjukdom och överföras av myggor.
Vi studerar hur människan och myggan svarar på infektion och interagerar med malariaparasiten.
Vi bedriver även forskning som undersöker hur sjukdomar som sprids av olika parasiter påverkas av klimatförändringar.
Vi forskar om metabolismen i den parasit som orsakar Afrikansk sömnsjuka med målet att upptäcka nya svagheter hos parasiten som kan bli mål för nya mediciner.