Forskningsinfrastruktur
Den nationella forskningsinfrastrukturen Swe-Clarin (från 2025 Språkbanken) är en nod i den europeiska forskningsinfrastrukturen CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure). Verksamheten riktar sig till forskare inom humaniora och samhällsvetenskap som arbetar med tal- eller textbaserade material.
Om Swe-Clarin
Swe-Clarin är den svenska noden i den europeiska forskningsinfrastrukturen CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure) ERIC. Det är ett samarbete mellan Umeå universitet, Göteborgs universitet, KTH, Institutet för språk och folkminnen, Uppsala universitet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Kungliga biblioteket, Linköpings universitet och Riksarkivet. Swe-Clarins verksamhet ingår även i Nationella språkbanken och är medfinansierad av Vetenskapsrådet.
Swe-Clarin är en virtuell forskningsinfrastruktur som tillhandahåller nationellt stöd i forskares användning av tal- och text-teknologi och resurser baserade på tal och textmaterial för att lösa forskningsuppgifter.
Syftet är att främja ny forskning med hjälp av digitala språkliga verktyg. Verksamheten stöttar tillgängligheten till tal- och textbaserade metoder och resurser multidiciplinärt, men framförallt inom humaniora och samhällsvetenskap.
Konsortiets medlemmar arbetar med att tillgängliggöra språkteknologiska verktyg och material, som textsamlingar, korpusar, lexikon och ljudinspelningar för bred användning inom alla vetenskapsområden.
Tillgänglighet
Infrastrukturen är tillgänglig för forskare inom alla discipliner och noder inom Swe-Clarin kan ofta ingå som samarbetspartner och stödja forskningsprojekt med expertis.
Vid Umeå universitet finns Swe-Clarins verksamhet vid Humlab. Humlabs samarbete med övriga noder inom Swe-Clarin och det gemensamma målet att stärka forskningen nationellt och multidisciplinärt, skapar en väg in till expertisen och en god grund för starka nationella samarbeten.