Forskningsinfrastruktur
Infrastrukturen består av fem olika spektrometrar (360-850 MHz) och ger stöd åt en mängd vetenskapliga frågeställningar där olika typer av prover behöver analyseras, allt från små organiska molekyler till proteiner och nya material för materialvetenskap. Infrastrukturen ingår i de nationella nätverken Svenskt NMR centrum, SwedNMR och SciLifeLab.
850MHz NMR Spektrometer vid Umeås NMR-plattform
Bild Tobias Sparrman
Med ekonomiskt stöd från Wallenbergstiftelserna och Kempefonden erbjuder NMR-plattformen tillgång till moderna NMR-instrument utrustade för att kunna utföra de flesta typer av NMR-analyser, både i lösning och i fast fas. Nyligen installerades både en 0.7mm ”ultra-fast cryoprobe” på vår 850 MHz spektrometer (2020) samt världens första MAS-kryoprob på vår 600 MHz spektrometer (2022). Plattformen utför uppdragsanalys och service till forskargrupper inom KBC och på campus samt tillhandahåller kurser inom NMR-spektroskopi. Plattformen är även tillgänglig på nationell nivå för både akademiska grupper och industri.
Välkommen att ansöka om ett projekt hos oss (samarbetsprojekt eller service), via användarportalen på SwedNMR.
Vid Umeå universitet finns en stark koppling till forskning inom NMR med ett flertal forskargrupper som använder sig av NMR-spektroskopi inom följande områden:
Metabolomik
Fastfas NMR inom materialvetenskap och miljöforskning
Studier av biomembraner i lösning och fast fas
Proteindynamik och folding
Protein-ligand interaktioner
Fragmentbaserad screening
Struktur hos växternas cellvägg
Metodutveckling inom NMR
Plattformen fungerar som en Core Facility för flera stora forskningssatsningar som till exempel Umeå Centre for Microbial Research, UCMR, och Bio4Energy.
Rådgör helst med NMR plattformens personal innan du genom för din bokning.
Projektansökning
Vi välkomnar såväl nybörjare som experter. Tillgång till infrastrukturen baseras på utvärdering av projektansökningen. Vilken typ av service plattformen erbjuder styrs av projektens behov och omfattning. Tillgång till instrumenttid, provberedning, analys och tolkning av data och kollaborativa forskningssamarbeten är alla exempel på vad som kan ingå i ett projekt. Prioritering baseras på vetenskaplig nivå och resurstillgång inom NMR for Life (instrument och personal).