Pollen är små korn som bildas i växternas hanorgan, ståndarna och sprids på flera sätt, med insekter, vind och ibland vatten. Flera av växterna, som till exempel gräs, björk, hassel och al har allergiframkallande pollen. I Sverige är ungefär var femte person pollenallergiker. Därför är det viktigt att allergiker har tillgång till relevant information om den dagliga pollensituationen i luften, som kan hjälpa dem att bättre hantera sin sjukdom och planera medicinering mm.
Från och med 2022 driver Miljöarkeologiska laboratoriet vid Umeå universitet pollenmätningarna i Umeå på uppdrag av Naturhistoriska riksmuseet. Från och med 2023 ansvarar Miljöarkeologiska laboratoriet för pollenmätningar även i Sundsvall, Piteå, och från och med 2024 i Nässjö. Vi tar över pollenmätningarna från Jan-Erik Wallin som har gjort ett enormt och viktigt arbete med detta sedan 1979.
Under pollensäsongen (mars till september), infångas pollen dagligen in en pollenfälla och identifieras och analyseras sedan med avseende på polleninmängd och växtsort genom att pollen räknas under mikroskop. Forskare vid Miljöarkeologiska laboratoriet utför analyserna och dessa resulterar i pollenrapporter och prognoser som når allmänheten på Naturhistoriska riksmuseets hemsida (Pollenrapporten.se) och via ett flertal andra medier.
Mätningarna av pollen i Umeå och Norrland ingår i ett landsomfattande nät om ett tjugotal mätstationer och har en av de längsta, över tid, mätserierna i Sverige. Mätningarna i Norrland bidrar till den långsiktiga miljöövervakningen i landet då den även utgör en viktig dokumentation av regionens pollenflöde och dess eventuella förändring över tid.
På Miljöarkeologiska laboratoriet är vi också intresserade av förändringar av biologisk mångfald under långa tidsperioder. Genom att studera förändringar i pollenmängd under tusentals år kan vi jämföra den vegetation vi ser idag med de landskap som fanns förr i tiden. Detta kan ge viktig information om hur samspel mellan människor, klimat och växter har påverkat den vegetation som producerar allergiframkallande pollen i idag.
Burkardfälla för polleninsamling på Umeå universitets tak. Denna fälla töms och analyseras flera gånger i veckan under pollensäsongen.
Bild Per Melander
2 / 5
Samuel Ericsson och Christos Katrantsiotis vid Miljöarkeologiska laboratoriet monterar en Burkardfälla för polleninsamling på univetsitetets tak.
Bild Sofi Östman
3 / 5
Monteringen av Burkardfällan går fint och Sofi Östman vid Miljöarkeolgiska laboratoriet ger tummen upp.
Bild Sofi Östman
4 / 5
Här monteras även en automatiserad pollenfälla som kan läsas av på distans.
Bild Sofi Östman
5 / 5
Den automatiserade pollenfällan som monteras ska fungera som ett komplement till den analoga Burkardfällan och mätningarna från dessa två ska jämföras och utvärderas under pollensäsongen 2023.