Forskningsinfrastruktur
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap har idag Sveriges tekniskt mest avancerade kök och matsal, vilket innebär att Umeå flyttar fram sina positioner som gastronomisk metropol i norr.
BildUlrika Bergfors
Forskningsrestaurangen är en plats för studenter, lärare och forskare att arbeta innovativt, normbrytande och nytänkande i förhållande till aktuella samhällsutmaningar. Den unika miljön möjliggör ett samspel mellan teori och praktik och bidrar till en korsbefruktning av kunskap och tvärvetenskaplighet. Videoteknik möjliggör dokumentation och datainsamling som ger förutsättningarna att använda forskningsrestaurangen som en infrastruktur som spränger gränser.
Forskningsrestaurangen finns på plan 3 i Lärarutbildningshuet vid Umeå universitet.
Utrustning
Komplett professionellt kök
Komplett professionell matsal
Videosystem med sju kameror och mikrofoner för att dokumentera aktiviteter
Multikanal ljudsystem för att skapa olika ljudmiljöer
Mer om forskningsrestaurangen och utrustningen
Lokalen är godkänd för livsmedelsproduktion och har alla funktioner som en modern restaurang har. Lokalen används dagligen för undervisning, forskning och möten. Lokalen är skapad för att vara flexibel för att kunna skapa koncept och måltidsmiljöer utan gränser. I listan nedan kan ni se mer detaljerat vilken utrustning som finns.
Utrustning i kök:
Konvektionsugn 6 plåtar, 4 st
Konvektionsugn 12 plåtar, 1 st
Josper, kolgrill
Tepanyaki
Salamander, 2 st
Multicooker för sous vide, 2 st
Chillblaster, 1st
Professionell diskmaskin
Professionell glasdiskmaskin
Värmeskåp för tallrikar
Ismaskin för krossad is
Glassmaskin, 2st (Paco-jet och Carpigiani)
Mikrofoner som kan ta upp ljud i kök, 3st
Kameror som kan filma i kök, 3st
Walk-in kyl, frys och torrförråd
Råvarutork
Sous vide, polyscience 4st
Principer vid bokning
Principer för prioritering vid bokning
1: Undervisning och forskning vid institutionen prioriteras i förstahand.
2: Projekt och forskningsprojekt som är i samverkan med institutionen.
Hyra: Kontakta Björn Norén för prisinformation. Minsta tid för hyra lokalen är 5 timmar.
Vid hyra ingår: 1 timme introduktion av lokalen, och 1 timme avstämning vid hyrtidens slut.
All utrustning i lokalen ingår i hyran. Enskild utrustning kan inte hyras separat.
Inga råvaror ingår.
Lokalen ska återlämnas städad enligt anvisning. Om lokalen inte är städad enligt underlag, debiteras extrastädning. Önskas städning av lokalen kontakta: bjorn.noren@umu.se