"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Norrsken på himlen i fjällmiljö.

Bild: Ive van Krunkelsven

SCAPIS Umeå

Forskarnätverk SCAPIS står för Swedish CArdioPulmonary bioImage Study och är ett samarbete mellan sex universitet i Sverige; Göteborg, Malmö/Lund, Stockholm, Uppsala, Linköping och Umeå. Det är en svensk forskningsstudie inom hjärta, kärl och lunga.

Syftet med SCAPIS är att förutse och förebygga hjärt-kärlsjukdom (CVD) och KOL. SCAPIS tillhandahåller en rikstäckande, öppen, populationsbaserad kohort för studier av hjärt-kärlsjukdomar (CVD) och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL).

Beskrivning av SCAPIS

SCAPIS är en allmän populationsbaserad prospektiv studie. Mellan 2013 och 2018 rekryterades män och kvinnor i åldern 50-64 år slumpmässigt från folkbokföringsregistret på sex platser i Sverige (Göteborg, Linköping, Malmö/Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala) och bjöds in till en omfattande undersökning enligt tidigare beskrivning.1

I SCAPIS följdes ett nationellt protokoll med fokus på hjärt-lungsjukdom och dess riskfaktorer. Hjärta och lungor undersöktes med datortomografi (CT) inklusive mätning av kranskärlskalcium (CAC) och angiografi av kranskärlen, halspulsådrorna skannades med ultraljud och lungfunktionen testades. Dessutom användes ett omfattande frågeformulär liknande NSHDS-frågeformuläret och för kostintag användes FFQ Mini-Meal-Q. I SCAPIS utvärderades den fysiska aktiviteten med hjälp av en accelerometer som bars under en vecka. Utöver det nationella protokollet lade varje klinik till undersökningar, och i Umeå genomgick de flesta deltagarna en OGTT.

Undergruppen av 2072 deltagare hade minst en tidigare undersökning i NSHDS, varav 1271 hade minst två undersökningar och 476 hade minst tre undersökningar, totalt 3891 undersökningar, 94% i VIP, 3% i MONICA och 3% i MSP. Detta delurval med uppgifter och urval i NSHDS kallas nedan pre-SCAPIS.

Intervallen mellan den första, andra och tredje undersökningen och SCAPIS var 15,6, 9,0 respektive 5 år. Vid den första undersökningen var 52% kvinnor med en medelålder på 42 år.

Den svenska etikmyndigheten godkände att vi hämtade data och prover från NSHDS (2021-05004) och att vi utförde biokemi enligt beskrivningen nedan (2023-02731-01). SCAPIS-studien och den lokala utvidgningen (OGTT) godkändes av den regionala etikkommittén i Umeå (2010-228-31M och 2016-151-3).

1. Bergstrom G, Berglund G, Blomberg A, Brandberg J, Engstrom G, Engvall J, Eriksson M, de Faire U, Flinck A, Hansson MG, et al. The Swedish CArdioPulmonary BioImage Study: objectives and design. J Intern Med. 2015;278:645-659. doi: 10.1111/joim.12384 Länk till publikation

2. Ljungberg J, Johansson B, Engstrom KG, Albertsson E, Holmer P, Norberg M, Bergdahl IA, Soderberg S. Traditional Cardiovascular Risk Factors and Their Relation to Future Surgery for Valvular Heart Disease or Ascending Aortic Disease: A Case-Referent Study. J Am Heart Assoc. 2017;6. doi: 10.1161/JAHA.116.005133 Länk till publikation

SCAPIS basundersökning

SCAPIS utgår från ett protokoll av basundersökningar, som är gemensamma för alla sex orter. I basundersökningen ingår:

  1. upptagande av medicinsk historia
  2. frågeformulär avseende hälsa, levnadsvanor, medicinering, eventuella sjukdomar i släkten, motion, rökning och alkoholbruk
  3. kostenkät
  4. blod- och urinprover (för direktanalys och till biobank)
  5. antropometri (längd, vikt, midje- och höftmått)
  6. lungfunktionstester
  7. accelerometri (mätare som registrerar fysisk aktivitet)
  8. blodtryck/ankeltryck
  9. EKG
  10. ultraljudsavbildning av halskärl
  11. skiktröntgen avseende lunga, hjärta med kranskärl och kroppssammansättning.

Utöver basundersökningarna har varje ort haft möjlighet att lägga till egna undersökningar och blodprov för att kunna besvara ytterligare forskningsfrågor inom området hjärt-kärl- och lungsjukdom. 

SCAPIS Umeå

SCAPIS i Umeå pågick mellan maj 2016 och oktober 2018 och inkluderade drygt 2,500 personer. Blodprover och data från dessa finns sparade för framtida forskning i biobank. Blodproverna är uppdelade i tre kategorier:

  1. Nationella SCAPIS-prover och data från samtliga sex orter som administreras från Göteborgs universitet.
  2. Lokala SCAPIS-prover i Umeå som administreras av Enheten för biobanksforskning (BRS).
  3. Forskares ”egna” prover eller data, som har tagits för ett specifikt syfte och är ett tillägg till SCAPIS övriga insamling. 

Pre-SCAPIS

  • I Umeå rekryterades 2,508 deltagare mellan 2016 och 2017, varav 2,072 (83%) tidigare hade deltagit i Northern Sweden Health and Disease Study (NSHDS).
  • NSHDS är samlingsnamnet för tre kohorter, Västerbotten Intervention Program (VIP), MONICA-studien (Monitoring of Trends and Determinants in CArdiovascular Disease) och Mammary Screening Programme (MSP).
  • VIP och MONICA inleddes i mitten av åttiotalet och är pågående studier, medan MSP slutade rekrytera i mitten av nittiotalet. VIP bjuder in invånare som fyllt 40, 50 och 60 år till en hälsoundersökning och MONICA genomförs vart femte år och bjuder in ett slumpmässigt urval av befolkningen i åldern 25-75 år.
  • MSP omfattade kvinnor som genomgick rutinmässig mammografi. I VIP och MONICA användes liknande metoder, frågeformulär som omfattade levnadsförhållanden, livsstil och hälsa, kostintag (FFQ med 64-66 eller 84 frågor) och fysisk aktivitet, mätning av antropometri och blodtryck samt blodprovstagning för analys av lipider och glukos enligt tidigare beskrivningar.
  • Majoriteten av deltagarna i VIP och ≈ 60% av deltagarna i MONICA genomgick ett oralt glukostoleranstest (OGTT) efter att ha fastat över natten. Begränsade data samlades in i MSP och inget OGTT utfördes.

Pre-SCAPIS innehåller både enkätsvar och prover och om du vill använda pre-SCAPIS data i din forskning ska du kontakta BRS, Avdelningen för biobanks- och registerstöd. info.brs@umu.se
Mer information om deras verksamhet hittar du på deras hemsida.

SCAPIS 2

SCAPIS-studien är en världsunik svensk forskningsstudie inom hjärt/lung-området där 30 000 slumpmässigtutvalda personer mellan 50–64 år deltagit. Studien är ett samarbete mellan Göteborgs, Lunds, Linköpings, Uppsala och Umeå universitet samt Karolinska Institutet i Stockholm. Studien är också i samarbete med universitetssjukhusen på respektive ort. Ett pilotprojekt genomfördes 2012 och insamling av data från studiens baslinjeundersökningar pågick 2013–2018.

Nu genomförs en återundersökning, SCAPIS 2, av 15 000 av forskningspersonerna som deltog i baslinjeundersökningen och den startade under första kvartalet 2024.

Hur du gör om du vill studera på SCAPIS data

Uttag från SCAPIS inklusive från SCAPIS lokala Umeå-enkät administreras av SCAPIS datatjänst (www.scapis.org) via epost researchsupport@scapis.org

I Umeå finns en biobank med fasteblodprover från samtliga 2,500 SCAPIS-Umeå-deltagare. Uttag från denna administreras av Avdelnigen för biobanks- och registerstöd (BRS), och uttag bedöms i relevant expertgrupp. Samma rutiner som vid uttag från Northern Sweden Health and Disease Study (NSHDS) tillämpas, det vill säga att ansökan ska åtföljas av en vetenskaplig plan och etikgodkännande.

Det är nästan alltid bäst att börja med att diskutera planerna med någon inom SCAPIS. När du väl ska ansöka om data eller prov, så behöver du veta vilken kategori av prov och/eller data det är du vill ha.

Läs mer om SCAPIS

För ytterligare information om SCAPIS och vilka kontakter man bör ta inför planering av en studie, se: www.scapis.org

 

Kontaktpersoner

Anders Blomberg
Professor, överläkare
E-post
E-post
Telefon
090-786 70 51
Stefan Söderberg
Professor, överläkare
E-post
E-post
Telefon
090-785 00 00

Översikt

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Forskningsområde

Folkhälsovetenskap och hälsovetenskap, Klinisk medicin

Externa finansiärer

Hjärt-Lungfonden

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2024-11-21