Forskarnätverk SCAPIS står för Swedish CArdioPulmonary bioImage Study och är ett samarbete mellan sex universitet i Sverige; Göteborg, Malmö/Lund, Stockholm, Uppsala, Linköping och Umeå. Det är en svensk forskningsstudie inom hjärta, kärl och lunga.
Syftet med SCAPIS är att förutse och förebygga hjärt-kärlsjukdom (CVD) och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL).
SCAPIS är idag en rikstäckande, öppen, och populationsbaserad kohort för studier av hjärt-, kärl- och lungsjukdom.
Beskrivning av SCAPIS
Under senare delen av 1900 talet initierades ett flertal befolkningsbaserade studier i Sverige med syfte att förstå utveckling av kardiovaskulär och metabol (diabetes) sjukdom (exempelvis MONICA och VIP i norra Sverige), och dessa har genererat viktig kunskap. Men dessa har många år på nacken och behovet av moderna studier med nya tekniker inklusive bildavgivning har blivit uppenbar. Detta forskarinitiativ ledde så småningom fram till SCAPIS studien, som möjliggjorts tack vare svenska Hjärt- Lungfonden.
SCAPIS-studien är en världsunik populationsbaserad prospektiv studie med drygt 30 000 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 50–64 år vid inklusion (benämns fortsättningsvis SCAPIS 1). Studien är ett samarbete mellan Göteborgs, Lunds, Linköpings, Uppsala och Umeå universitet samt Karolinska Institutet i Stockholm. Studien är också i samarbete med universitetssjukhusen på respektive ort. Ett pilotprojekt genomfördes i Göteborg 2012, och insamling av data från studiens baslinjeundersökningar pågick mellan 2013 och2018.
I SCAPIS 1 följdes ett nationellt protokoll med fokus på hjärt-lungsjukdom och dess riskfaktorer. Hjärta och lungor undersöktes med datortomografi (DT) inklusive mätning av kranskärlskalcium (CAC) och angiografi av kranskärlen. Halspulsådrorna skannades med ultraljud och lungfunktionen kontrollerades. Dessutom användes ett omfattande frågeformulär som i stora delar bygger på frågeformulären i MONICA och VIP, och för kostintag användes FFQ Mini-Meal-Q. I SCAPIS utvärderades fysisk aktivitet med hjälp av en accelerometer som bars under en vecka. Utöver det nationella protokollet lade varje studieort till undersökningar, och i Umeå besvarade deltagarna ett Umeå specifikt frågeformulär och majoriteten genomgick ett oralt glukostoleranstest (OGTT).
1. Bergstrom G, Berglund G, Blomberg A, Brandberg J, Engstrom G, Engvall J, Eriksson M, de Faire U, Flinck A, Hansson MG, et al. The Swedish CArdioPulmonary BioImage Study: objectives and design. J Intern Med. 2015;278:645-659. doi: 10.1111/joim.12384 Länk till publikation
I basundersökningen (gemensam för samtliga orter) ingick:
Utöver basundersökningarna har varje ort haft möjlighet att lägga till egna undersökningar och blodprov för att kunna besvara ytterligare forskningsfrågor inom området hjärt-kärl- och lungsjukdom.
SCAPIS i Umeå pågick mellan maj 2016 och oktober 2018 och inkluderade 2508 personer. Mycket omfattande data finns insamlade (se ovan), och blodprover är sparade för framtida forskning i Biobanken Norr. Data och blodprover är uppdelade i tre kategorier:
SCAPIS 2
Nu genomförs en återundersökning av 15 000 forskningspersoner (50%) från SCAPIS 1 (1250 forskningspersoner i Umeå) och den startade under första kvartalet 2024. Studieupplägget är identiskt med SCAPIS 1 basundersökning frånsett att ultraljudsundersökning av halspulsådrorna inte genomförs. Liksom i SCAPIS 1 samlas blodprover både till en central och en lokal biobank (förvaras vid Biobanken Norr).
Pre-SCAPIS
I Umeå SCAPIS 1 rekryterades 2508 deltagare mellan 2016 och 2017, varav 2072 (83%) hade deltagit i the Northern Sweden Health and Disease Study (NSHDS) innan deltagandet i SCAPIS.
NSHDS är samlingsnamnet för tre kohorter, Västerbotten Intervention Program (VIP), MONICA-studien (Monitoring of Trends and Determinants in CArdiovascular Disease) och Mammary Screening Program (MSP). Läs mera om NSHDS här, men i korthet:
Forskningspersonerna i SCAPIS (2072 personer) hade minst en tidigare undersökning i NSHDS, varav 1271 hade minst två undersökningar och 476 hade minst tre undersökningar, totalt 3891 undersökningar, 94% i VIP, 3% i MONICA och 3% i MSP. Intervallen mellan den första, andra och tredje undersökningen och SCAPIS var 15,6, 9,0 respektive 5 år. Vid den första undersökningen var 52% kvinnor och medelåldern var 42 år. Detta delurval kallas pre-SCAPIS.
Omfattande biokemi är utförd i pre-SCAPIS; ASAT, ALAT, Apolipoprotein A1 och B, gamma-GT, Lipoprotein (a), kreatinin, Cystatin C, Troponin I, NT-proBNP, insulin, C-peptid och adipokiner (leptin och adiponektin).
Den svenska etikmyndigheten (EPM) har godkänt skapandet av pre-SCAPIS från NSHDS (EPM 2021-05004) och att omfattande biokemi genomförs i prover från NSHDS (EPM 2023-02731-01). Den regionala etikkommittén i Umeå bedömde och godkände den centrala SCAPIS 1 studien (2010-228-31M) inkluderande majoriteten av samtliga delprojekt inom SCAPIS 1.
Pre-SCAPIS innehåller enkät- och undersökningsdata och prover från NSHDS, och uttag administreras av BRS (se nedan)
Hur du gör om du vill studera på SCAPIS data
Det är nästan alltid bäst att börja med att diskutera planerna med någon inom SCAPIS. När du väl ska ansöka om data eller provmaterial, så behöver du veta vilket provmaterial och/eller data du önskar.
Uttag av SCAPIS-data
Datauttag från centrala SCAPIS inklusive från SCAPIS lokala Umeå-enkät administreras av SCAPIS datatjänst (www.scapis.org) via epost researchsupport@scapis.org.
Uttag av prov från SCAPIS Umeå (ej forskarens egna tillägg)
Uttag av enkätdata och prover från pre-SCAPIS och av prover från SCAPIS lokala provsamling administreras av Avdelningen för biobanks- och registerstöd (BRS), och uttag bedöms i relevant expertgrupp. Samma rutiner som vid uttag från NSHDS tillämpas, det vill säga att ansökan ska åtföljas av en vetenskaplig plan och etikgodkännande.
Ansökningsblankett och instruktioner finns under ”uttag NSHDS”. Ansökan skickas till Avdelningen för biobanks- och registerstöd vid Umeå universitet, info.brs@umu.se.
Umeå-SCAPIS lokala ledning förbereder ärendet. Relevant expertgrupp vid Avdelningen för biobanks och registerstöd lämnar rekommendationer till Umeå-SCAPIS lokala ledning som beslutar om uttaget.
Avgift betalas till Avdelningen för biobanks- och registerstöd.
Avgifter vid Avdelningen för biobanks- och registerstöd
Uttag av prov från en forskares egen provsamling
Ansökningsblankett och instruktioner finns under ”uttag NSHDS”. Ansökan skickas till Avdelningen för biobanks- och registerstöd vid Umeå universitet, info.brs@umu.se.
Umeå-SCAPIS lokala ledning beslutar om ärendet i samråd med forskaren som har samlat in proven. Beslutet meddelas i expertgrupp vid Avdelningen för biobanks- och registerstöd.
SCAPIS kan be expertgruppen om utlåtande i de fall då man vill att en avvägning ska göras, till exempel om olika intressen står mot varandra eller andra tveksamheter uppstår.
Ingen avgift till Avdelningen för biobanks- och registerstöd.
Uttag av data och/eller prov från Pre-SCAPIS
Följ anvisningarna under ”uttag NSHDS”.
För ytterligare information om SCAPIS och vilka kontakter man bör ta inför planering av en studie, se: www.scapis.org
Nu är Scapis 2 i gång på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Nu ska hälften av deltagarna i Scapis 1 undersökas på nytt vid Danderyds sjukhus.
Hjärt- och lungstudien Scapis är den mest omfattande i sitt slag i världen. Nu startar en uppföljningsstudie.
I Region Östergötland ska 2 500 deltagare följas upp.