Forskargrupp
Vi studerar nervsystemets utveckling under normala förhållanden och sjukdomsprocesser, som cancer.
Målsättningen med vår forskning är att utreda nervsystemets utveckling med fokus på etablering och tillväxt, sammansättning och förbindelser under normala förhållanden och sjukdomsprocesser, såsom cancer och neurologiska utvecklingsavvikelser. Informationen från våra grundläggande upptäckter används sedan i prekliniska modeller för att identifiera nya mål för att behandla sjukdomar, som exempelvis cancer.
Projekt
För att uppnå målen är forskningen indelad i tre sammankopplade projekt (listade nedan). Vi använder oss av tvärvetenskapliga metoder och ett stort förråd av experimentella verktyg. Bland annat använder vi oss av genetik, embryologi, prekliniska tumörmodeller, in vitro tumörcellsmodeller, bioinformatik, live bildbehandling, biokemi, histologi samt cell- och molekylärbiologi.
Nervsystemets utveckling
I detta projekt utforskas hur nervsystemet sätts samman under utveckling. Vi undersöker de molekylära, genetiska och cellulära mekanismer som ligger till grund för axon guidning, neural tillväxt och migration.
Neurologiska utvecklingsavvikelser
Det är känt att vissa neurologiska utvecklingsavvikelser är nedärvda som resultat av att vissa gener inte fungerar som de ska under utveckling. Med hjälp av olika prekliniska metoder studerar vi vilka biologiska funktioner dessa gener medför och hur de påverkar utvecklingen av nervsystemet och resulterar i dysfunktion.
Nerv-tumör-interaktion under fortskridning av cancer
Det har upptäckts att kroppens nerver kan växa in i tumörer under sjukdomsförloppet, vilket kan påverka sjukdomens fortskridning. Vi använder oss av prekliniska metoder för att undersöka denna typ av process på molekylär, genetisk, cellulär och fysiologisk nivå.
En doktorandtjänst inom cancerneurovetenskap är tillgänglig – sista ansökningsdag är den 23 februari 2025. Mer information finns här.