Forskargrupp
Vår forskargrupp fokuserar på att belysa de processer som driver diversifieringen av antigenigenkänningsmolekyler i immunsystemet.
Att utröna det grundläggande evolutionära ursprunget för adaptiv immunitet
Vår forskning är inriktad på immunsystemets evolution, som orkestrerar samspelet mellan medfödd och adaptiv immunitet - en exklusiv egenskap hos ryggradsdjur. Det adaptiva immunförsvaret kännetecknas av att olika antigenreceptorer bildas genom somatisk rekombinering/sammansättning av värdgenomet. Denna komplicerade process innebär en stark påverkan på den känsliga balans av faktorer som strävar mot att minimera risken för skador i genomet, vilket kan leda till cancer eller celldöd.
Vårt mål är att utröna de molekylära mekanismerna bakom denna diversifiering och att förstå hur redigering av värdgenomet evolverade inom immunsystemet över tid.
Tillvägagångssätt
Vår forskning fokuserar på att utforska icke-konventionella modellorganismer från olika evolutionära stadier, som uppvisar unika immunstrategier som potentiellt formats av värdgenomets redigeringsprocesser. Centralt i vårt arbete är studier av en konserverad enzymfamilj som är fundamental genom livets träd och spelar en avgörande roll i genomredigering och evolutionär anpassning.
Vi använder ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt, som integrerar in vitro-biokemi av dessa enzymer, encells-omik, avancerad bildbehandling, beräkningsgenomik och in vivo-tekniker. Genom att kombinera molekylära, cellulära och organism-studier strävar vi efter att erhålla robusta insikter om mekanismerna som driver immunsvar och genomdynamik.
Inverkan
Adaptiv immunitet ger avgörande fördelar för ryggradsdjur, men det innebär också utmaningar för genomets integritet, vilket potentiellt kan leda till cancer. Den enorma mångfalden av antigenreceptorer som genereras av denna process ökar också risken för autoimmunitet. Att förstå hur den strikta redigeringen av värdgenomet är reglerad är därför avgörande för att i sin tur förstå hur genomets stabilitet bevaras samtidigt som den drar nytta av adaptiv immunitet.
Genom att identifiera de finjusterade mekanismer som reglerar genomredigering, siktar vi på att utveckla nya strategier för att hantera immundysfunktion och modulera immunrelaterad patofysiologi. Troligtvis kan vår forskning skapa interventioner som kan förebygga eller lindra immundrivna sjukdomar. Dessa enzymer har dessutom potential att utvecklas till nya molekylärbiologiska verktyg för att modifiera genom-information.
Genom att utnyttja icke-konventionella djurmodeller ger vårt arbete evolutionära insikter med breda implikationer för att förstå mänsklig immunitet och utveckla innovativa terapeutiska och biotekniska metoder.
Teamets vision
I vårt labb är vi dedikerade till att främja en inkluderande, mångkulturell och samarbetande arbetsmiljö. Vår forskning fördjupar sig i de molekylära mekanismerna som genererar mångfald i immunsystem vid olika evolutionära stadier, och vi förstår styrkan och skönheten i mångfald – inte bara inom biologi utan även inom vårt team. Vi sätter ett enormt värde på öppenhet, respekt och tydlig kommunikation, både inom och utanför vår grupp.
Vårt arbete är baserat på användningen av icke-konventionella modellorganismer med tvärvetenskapliga metoder för att hantera komplexa vetenskapliga frågor. Vi välkomnar individer med en stark intern drivkraft, oavsett deras bakgrund, och uppmuntrar självmotivation och engagemang för kontinuerligt lärande och innovation.
Om du är intresserad av att vara med i vårt team, skicka ditt CV och ett personligt brev till gruppledaren (ryo.morimoto@umu.se). Vi välkomnar unga forskare i olika skeden av karriären.
Utbildning
Vårt labb engagerar sig i att utbilda forskare som precis börjat sin karriär för att utveckla färdigheter som uppfyller globala standarder och är anpassningsbara inom olika områden. Vi tillhandahåller praktisk erfarenhet av banbrytande forskning samtidigt som vi uppmuntrar gruppmedlemmar att driva projekt som ligger i linje med deras intressen och som väcker deras nyfikenhet.
Förutom grundläggande kompetenser som är relevanta för karriären, stödjer vi utvecklingen av personliga färdigheter och att vara vetenskapligt oberoende, vilket säkerställer att varje gruppmedlem är väl rustad för sin framtida karriär, oavsett vilken väg de väljer.
Jobba med Ryo Morimoto lab
Just nu finns inga lediga jobb inom det här området. Vill du se andra lediga jobb vid universitetet? Gå till lediga jobb.