"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Per Zetterström (forskningsledare), biträdande universitetslektor, ST-läkare.

Bild: Mattias Pettersson

Per Zetterströms labb

Forskargrupp Vi forskar på ALS och strävar efter att förstå de processer där aggregerat SOD1 bildas, växer till och skadar motorneuron. Målet är att hitta nya angreppspunkter för behandling av ALS och att förbättra möjligheterna att ställa rätt diagnos.

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en neurologisk sjukdom där motorneuronen, de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr kroppens muskler, dör. De flesta som drabbas är i 60-årsåldern och tyvärr avlider ännu alla drabbade patienter. Det har länge varit känt att ALS kan vara ärftligt, och cirka 10 procent av de drabbade har nära anhöriga med sjukdomen.

Den första genen som kunde visas orsaka ALS var SOD1 som kodar för enzymet superoxiddismutas-1 (SOD1). SOD1 har sedan visat sig vara involverad i ALS hos patienter både med och utan mutationer i SOD1-genen. Vår forskning riktar i första hand in sig på ALS kopplad till SOD1.

Forskning från Umeå universitet har visat att aggregerat SOD1 kan orsaka ALS. Vår forskningsgrupp arbetar på att förstå de processer där aggregerat SOD1 bildas, växer till och skadar motorneuronen. Ökad förståelse av dessa processer hoppas vi kunna bli basen för nya behandlingar av ALS och för att utveckla biomarkörer för förbättrad diagnostik.

Vi har också tagit fram en metod för att mäta SOD1-aktivitet i ryggmärgsvätska. Detta är högintressant eftersom effektiva behandlingsformer finns och nya utvecklas som går ut på att minska mängden SOD1 i nervsystemet. Denna metod kommer användas för att undersöka effekterna av terapier riktade mot SOD1 för att förstå hur effektiva och säkra de är.

Forskningsledare

Per Zetterström
Biträdande universitetslektor, ST-läkare
E-post
E-post
Telefon
090-785 29 50

Översikt

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för medicinsk biovetenskap

Forskningsområde

Klinisk medicin
Närbild av armar som håller en pipett i den ena handen och ett mikrocentrifugrör i det andra. Spetsen har just stuckits ned i röret för pipettering.
Ny mätmetod för att följa ALS-patienter

ALS-forskare har tagit fram en metod för att mäta SOD1-aktiviteten i ryggmärgsvätska.

Senast uppdaterad: 2024-11-15