Forskargrupp
I vår forskargrupp studerar vi levnadsvanor och deras betydelse för hälsa och sjukdom. Ett viktigt fokus inom vår forskning är hälsoeffekter av fysisk aktivitet och stillasittande beteenden.
Fysisk aktivitet är en viktig del i det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet. Att vara fysiskt aktiv kan minska riskerna för att insjukna i flertalet av våra stora folksjukdomar, som fetma, diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom och depression. Ökad fysisk aktivitet är också en viktig del i behandlingen av många sjukdomar. På senare tid har dessutom stillasittande beteenden lyfts fram som en viktig riskfaktor för ohälsa.
Mycket av den kunskap som finns om hälsoeffekter av fysisk aktivitet och stillasittande är baserad på självskattningar, vilket medför en risk för betydande mätfel. Vår grupp använder därför ofta aktivitetsmätare, så kallade accelerometrar, för att mäta fysisk aktivitet och stillasittande, både i befolkningsbaserade studier och i interventionsstudier.
Några av våra intresseområden är att studera:
Fysisk aktivitet och stillasittande på arbetstid och fritid hos olika yrkesgrupper, och vad detta har för hälsoeffekter.
Hälsoeffekter av minskat stillasittande för patienter med kronisk sjukdom t.ex. diabetes typ 2.
Hälsokonsekvenser av snusning.
Metoder som kan bidra till hälsosamma levnadsvanor och förbättrad sjukdomsförebyggande behandling.