Bild: Freepik, Vadym Drobot
Forskargrupp Att medarbetare kan stanna kvar i arbetet vid ohälsa eller återfå sin arbetsförmåga efter en sjukskrivning, är av stor betydelse för medarbetaren, arbetsgivaren och samhället. Arbetsplatsdialog är en användbar metod som kan ge stöd för alla involverade i processen. Här finner du stöd för att arbeta med metodiken Arbetsplatsdialog, både för dig som arbetar i hälso- och sjukvård, företagshälsa och som chef och HR.
Initialt utvecklades ADA+ (ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång) i ett forskningsprojekt forskare vid Umeå universitet och kliniskt verksamma vid Region Västerbotten. Syftet med metoden är att ge stöd till personal inom i hälso- och sjukvård och företagshälsa för att främja återgång i arbete där arbetsgivare involveras.
Resultatet från forskningen visade att cheferna stärkte sin kapacitet att agera vid arbetsrelaterad ohälsa. Därför skapades metodstödet AD-A (ArbetsplatsDialog för Arbetsgivare), som riktar sig till chefer att på egen hand agera tidigt vid tecken på ohälsa, göra anpassningar och förhoppningsvis förebygga ohälsa på arbetsplatsen och förhindra sjukskrivningar.
AD-A har också blivit digital, arbetsplatsdialogen.se, framtagen av Prevent i samarbete med forskare vid Umeå Universitet, Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Arbetsplatsdialogen ger chefer och arbetsgivare stöd för att hantera hälsa och ohälsa på arbetet tillsammans med medarbetare och skyddsombud. HR och företagshälsa kan också ge chefer stöd i att använda Arbetsplatsdialogen.
Therese Eskilsson, forskningsledare, berätttar om metoden Arbetsplatsdialog
I osedvanligt hård konkurrens har Therese Eskilsson enhälligt utsetts till mottagare av priset.