"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Merve Yeşilbaş

Merve Yeşilbaş Lab

Forskargrupp Min forskning utforskar mineralers och bergarters katalysatorroller för att initiera viktiga bio(geo)kemiska reaktioner som är nödvändiga för att upprätthålla liv. Mitt mål är att besvara denna drivande fråga: Finns det, eller har det någonsin funnits, liv på Mars?

Välkommen till min forskargrupp! Vi kombinerar (geo)kemi, astrobiologi och spektroskopi för att upptäcka hur vatten kan driva liv på andra planeter och erbjuda en resurs för framtida mänsklig utforskning. Vårt mål är att resa i tiden för att besvara en enda, drivande fråga: Finns det, eller har det någonsin funnits, liv på Mars och bortom?

För att lösa detta adresserar vi följande frågor:

• Finns det vatten på Mars?

• Vilken roll har vatten i Mars geokemiska historia?

• Hur kan vi avslöja potentiella vattenresurser för framtida mänskliga utforskningar på Mars?

Vår forskning fokuserar på de geokemiska förändringarna på planeten Mars och de isiga världarna med hjälp av spektroskopitekniker. Vi använder mineraler, bergarter och jordar som samlats in från extrema miljöer på jorden (t.ex. Hawaii, Antarktis) som ett modellsystem för att avslöja Mars bio(geo)kemiska och klimatmässiga historia och söka efter potentiella vattenresurser på den röda planeten samt för att söka efter utomjordiskt liv.

Mineraler och bergarter kan fungera som katalysatorer, bevara vatten och initiera (prebiotiska) kemiska reaktioner som är nödvändiga för att upprätthålla liv. Ändå har vi ännu inte löst mineralernas roller i deras interaktioner med dessa livsnödvändiga komponenter (t.ex. vatten, nukleobaser, mikroorganismer) på molekylär nivå. Vi använder en integrativ metod genom att koppla de insamlade laboratoriedata med Mars omloppsdata, särskilt från Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM). Vi tar med en ny integrativ metod för att förstå Mars regolit och bergarters roll i vattenstabilisering under extrema förhållanden på molekylär nivå.

• Att utvärdera miljöförhållandena för bildning och stabilisering av flytande salt saltlake i de nära ytområdena på Mars med hjälp av Mars-analoga jordar, bergarter och salter.

• Bindning, fångst och frisättning av koldioxid (g) från Mars-analoga permafrostar.

• Att utvärdera VNIR-spektra av Mars-analoga blandningar med korrelerande Mars omloppsdata med hjälp av Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM).

Jag samarbetar med kollegor från SETI Institute, NASA (Ames Research Center, Jet Propulsion Laboratory (JPL), Johnson Space Center), Southwest Research Institute, University of Colorado Boulder, CNRS, German Aerospace Center och University of Vienna. Jag är tacksam för stöd från Vetenskapsrådet, Umeå universitet, Kempe Foundation, Carl Tryggers Foundation, European Science Foundation och NASA.

Vill du utforska de senaste nyheterna från min forskargrupp? Du är mycket välkommen att besöka min labsida på www.yesilbaslab.com.

Forskningsledare

Merve Yesilbas
Biträdande universitetslektor
E-post
E-post

Översikt

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Kemiska institutionen

Forskningsområde

Kemi, Materialvetenskap

Externa finansiärer

Kempestiftelserna, Vetenskapsrådet

Externa finansiärer

Studerar extrema miljöer på jorden för att förstå planeten Mars

Merves spännande rymdforskning är tvärvetenskaplig inom planetvetenskap, astrobiologi och oorganisk kemi.

Lyckad kickoff för mentorskapskurs

Teknisk-naturvetenskaplig fakultet kickar igång en ny satsning som stödjer biträdande universitetslektorer.

VR-miljoner till forskning i naturvetenskap och teknik

Vetenskapsrådet delar ut drygt 72 miljoner kronor till forskningsprojekt inom naturvetenskap och teknik.

Senast uppdaterad: 2024-12-26