Bild: Stefan Söderberg
Forskarnätverk Mauritiusstudierna initierades av Mauritius regering i samarbete med the International Diabetes Institute (IDI) i Australien. Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet har fått förtroendet att förvalta och analysera data från Mauritius hälsoundersökningar.
Mauritius med Rodrigues är en ögrupp i Indiska Oceanen. Stora förändringar har skett under de senaste 50 åren med förändrad livsstil inklusive minskad fysisk aktivitet och introduktion av västerländsk kost. Sjukdomspanoramat har gått från hög spädbarnsdödlighet och infektioner till livsstilssjukdomar som kardiovaskulär sjukdom och typ 2 diabetes.
Befolkningen är ättlingar till immigranter från Afrika, Sydasien och Kina, dvs ca 60% av jordens befolkning representeras. Mauritius är sannolikt det enda utvecklingsland som följt och följer utvecklingen av livsstilssjukdomar (NCD, non-communicable diseases) över lång tid.
Solnedgång Mauritius. BildStefan Söderberg
I mitten av åttiotalet initierade Mauritius regering i samarbete med WHO och externa experter en studie över förekomst av diabetes och kardiovaskulär sjukdom. Sju populationsbaserade studier har därefter genomförts (mellan 1987 och 2021) med cirka 39 000 (!) undersökningstillfällen, och avsikten är att upprepa studien vart femte år.
Deltagarnas etnicitet är 71% sydasiater (Indien/Pakistan), 24% kreoler (Afrika) och 5% kineser, vilket speglar befolkningssammansättningen väl. Alla tidigare deltagare följdes upp 2007, och 92% återfanns. Motsvarande studier genomförs också på grannön Rodrigues, där flertalet innevånare har afrikanskt ursprung; cirka 9 700 undersökningstillfällen och vid uppföljningen 2010 återfanns 97%.
Vid varje studie ingick enkät, antropometri, blodtryck, oralt glukostoleranstest (OGTT) och biokemi. Sammanlagt har cirka 28 000 EKG registrerats på alla deltagare 35 år och äldre, och samtliga har kodats enligt Minnesotakod och hypertrofikriterier i Kaunas, Litauen.
Studien administrerades initialt från the International Diabetes Institute (IDI) i Australien under ledning av Professor Paul Zimmet (hedersdoktor vid Umeå universitet 2022), tillsammans med Professor Jaakko Tuomilehto (Finland) och Professor George Alberti (Storbritannien). Idag finansieras och administreras studierna av hälsovårdsdepartement i Mauritius, och leds av Dr Sudhir Kowlessur.
Professor Stefan Söderberg vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin kom första gången i kontakt med studien i samband med postdoc hos Professor Paul Zimmet 2001–2002. Söderberg har därefter fortsatt att arbeta med både genomförande av studien och analys av data. Sedan några år har Umeå universitet och Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin fått förtroendet att förvalta och analysera alla data genererade i dessa studier.
Vill du forska på tillgänglig data?
Om du vill använda data från Mauritiusstudierna ansöker du med hjälp av ansökningsformuläret nedan.
Variabellistan, i separat fil, ger en översikt över data som är tillgängliga för forskning.
Innan utlämnande av data kommer ansökan att bedömas av seniora forskare i nätverket. För ansökan används ansökningsblanketten och etikgodkännande behövs. Regler för publicering anges i ansökningsblanketten.
Kontakta gärna Avdelningen för biobanks- och registerstöd (BRS) vid Umeå universitet för diskussion: info.brs@umu.se.
Blanketterna finns endast på engelska:
Application form Mauritius data 2024-09-27.docx (91 kB)
Data variables in the Mauritius study 2024-09-18.pdf (157 kB)
Publikationer
Publikationer i internationella vetenskapliga tidskrifter baserat på Mauritiusstudien sedan 2004.
Studierna finansieras och administreras av hälsovårdsdepartement i Mauritius, och leds av Dr Sudhir Kowlessur.