Forskargrupp
Inom denna forskargrupp studerar vi sociologiska aspekter av brottsliga fenomen, samt myndigheters och andra aktörers brottsförebyggande arbete.
För att få en djupare förståelse på hur brotten kan uppstå, upprätthållas och upphöra behöver man studera hur individers livsförlopp, relationer och inställningar utvecklas över tid, liksom hur individers beslutsfattande relaterar till strukturella och kulturella influenser på grupp-, organisations- och samhällsnivå, inklusive strategier för att minska brottsligheten. Våra forskningsprojekt har en tvärvetenskaplig ansats där vi drar nytta av kunskaper och metoder från olika discipliner utöver kriminologi, såsom organisationssociologi, socialpsykologi, kulturgeografi och nationalekonomi. Vi undersöker dessa fenomen genom forskningsmetoder som lämpar sig för att analysera av komplexa system, till exempel omfattande enkätundersökningar, geografiska analyser och social nätverksanalys.
Några exempel på forskning bedriven av forskare i kriminologigruppen:
Den våldsbejakande extremismen och organiserade brottslighetens kriminella organisering
Samhälleliga konsekvenser av brottsförebyggande politik i Sverige, till exempel utsatta områdens program
Polisvåld, diskriminering, och förtroende för polisen bland utsatta grupper i samhället, i Sverige samt i ett komparativt perspektiv
Skattebrott och välfärdsbrottslighet
Polisers uppfattning om brottsförebyggande arbete
Våldsbejakande hot och inre säkerhet: en jämförelse mellan Sverige och Kanada
Polisens arbete för att bygga förtroende hos brottsoffer för våld i nära relation