Forskargrupp Forskargruppen Kommuner, regioner, offentlig verksamhet undersöker hur offentlig verksamhet drivs, styrs, utmanas och förändras. Studier sker av offentlig verksamhet på lokal, regional och central nivå samt i vad mån och hur dessa samspelar. Analyser sker utifrån olika teoretiska och metodologiska angreppssätt och omfattar såväl förhållanden i Sverige som andra länder i jämförande belysning samt av genusaspekter av offentlig verksamhet.
BildMostphotos/Tommy Alvén
Under senare år har större forskningsprojekt bl.a. handlat om demokrati och politiska institutioner i stadsregioner, medborgarperspektiv på försöken att bilda nya regioner i Norrland, marknadsstyrningens konsekvenser för pensionärsorganisationer och äldreomsorg, rädsla och otrygghet i offentliga miljöer, män och kvinnor i lokalpolitiken, delaktighet i stadskultur, flyktingmottagande i små kommuner i Västerbotten och Västernorrland samt hur och i vad mån myndigheter samverkar kring krishantering. Studier sker också gärna i internationell jämförande belysning. Forskningsresultat presenteras på nationella och internationella konferenser och publiceras i ansedda tidskrifter och böcker.
Pax Nordica är ett årligen återkommande forum för information och debatt med syfte att sprida och öka kunskap om säkerhetsfrågor i vid mening. Sedan 1994 har Pax Nordica bjudit in till diskussion om den säkerhetspolitiska situationen och hållbarheten i nordligaste Europa som på olika sätt påverkar Sverige.
Rax Nordica 2024: Säkerhet i norr
Pax Nordica 2023: Sammanhållning på Artiska flanken! Nato, EU och Sverige
Pax Nordica 2018: Skymningsläge eller gryningstid?
Pax Nordica 2017: Finlands sak är vår – gäller det fortfarande?
Pax Nordica 2016: Vad händer med säkerheten i Arktis?
Pax Nordica 2014: Finns det några hot mot fred och stabilitet i norra Europa?
Pax Nordica 2013: Militär teknikutveckling – hot eller löfte?
Pax Nordica 2012: Hot och nya risker i en ny tid
Pax Nordica 2009: Strategier för fred och säkerhet
Se publikationer från gruppens forskare.
Podden handlar om det pågående kriget i Ukraina, men även om andra konflikter, och om krigets lagar.
Louise Skoog, postdoktor i statsvetenskap, analyserar det politiska läget efter valet.
Vilka stora utmaningar står vi inför med en åldrande befolkning?