HUSS står för Hälsa Utbildning Stress och Sömn. Forskargruppen bedriver forskning om psykisk ohälsa med fokus på stress och sömn. Vi har ett särskilt intresse för tidiga interventioner, verksamhetsnära forskning, samverkan och att förstå sambanden mellan stress, sömn och hälsa.
Psykisk ohälsa är ett växande problem i samhället och stress och sömnbesvär är vanligt förekommande problem. Idag söker patienter vård för psykisk ohälsa i en takt som primärvården har svårt att möta upp. Stress- och sömnproblem är vanligt förekommande vid många typer av psykisk och somatisk ohälsa. I två verksamhetsnära delprojekt (HUSS-Intervention och HUSS-E-hälsa) inriktar vi forskningen på implementering och utvärdering av stress- och sömnbehandling. I ett tredje projekt (HUSS-Förklaringsmodeller) utvecklar vi förklaringsmodeller för stress- och sömnproblematik genom epidemiologisk forskning där vi använder oss av Miljöhälsostudien.
De verksamhetsnära delprojekten bygger på ett samarbete mellan primärvården i Region Västerbotten och Institutionen för psykologi med fokus på just stress och sömn. Samarbetet innebär att vi utbildar psykologstudenter som på termin fem håller psykoedukativa gruppbehandlingar för stress- och sömnbesvär och låter dem praktisera sina kunskaper ute på hälsocentraler i Umeåregionen. På detta sätt får studenterna tillfälle till praktisk träning samtidigt som regionen kan ge tidiga insatser till fler patienter till låg kostnad. Vi vill gärna se detta som ett skolexempel på integrering av universitetets tre uppgifter: Utbildning, forskning och samverkan med övriga samhället. I ett påbyggnadsprojekt utvecklas och implementeras stress- och sömnskorna digitalt som E-hälsovariant.