Forskargrupp I forskargruppen EmCare tas ny kunskap fram om bedömning av vårdbehov, symtomlindring och åtgärder oberoende av plats och i syfte att främja hälsa vid oförutsedd skada eller sjukdom.
Akutsjukvården står inför stora utmaningar. Orsaker till utmaningarna är förändringar i olika vårdformer och en ökande åldrande befolkning med komplexa vårdbehov. I forskargruppen EmCare tas ny kunskap fram om bedömning av vårdbehov, symtomlindring och vårdande åtgärder oberoende av plats och i syfte att främja hälsa vid oförutsedd och akut skada eller sjukdom. Forskningsfrågorna utgår från patienter, närstående och personalens perspektiv för att utforska omvårdnadens betydelse för patienter och för patientsäkerheten inom akutsjukvårdens olika kontexter.
Omvårdnad inom akutsjukvård omfattar vård till människor i alla åldrar med upplevda eller fysiska eller känslomässiga förändringar i hälsotillståndet som inte är diagnosticerade eller som kräver ytterligare medicinska och omvårdnadsåtgärder. Omvårdnad inom akutsjukvård tar sin utgångspunkt i människans upplevelser, reaktioner och olika behov genom livet. Kunskap som tas fram av forskargruppen EmCare kan tillämpas på individ-, grupp- och samhällsnivå. Forskningsområdet bygger på omvårdnadens vetenskapliga grund och på evidensbaserad kunskap för att säkerställa patientsäkerhet och kvalitativ vård.
Forskare inom EmCare har bidragit till en djupare förståelse för olika aspekter av akutsjukvård, vilket sträcker sig från ambulanssjukvård till intensivvård, patientsäkerhet och omvårdnadsåtgärder, klinisk kompetens, och patientupplevelser till medicinsk pedagogik och interprofessionellt samarbete i olika kliniska miljöer.
Ett urval av aktuella forskningsprojekt som genomförs av forskare och doktorander inom EmCare
Att inte medfölja ambulans - hänvisning till egen vård eller annan vårdnivå: Det övergripande syftet med projektet är att utifrån kunskap som tas fram säkerställa en patientsäker ambulanssjukvård för de vårdsökande som inte transporteras med ambulans till sjukhus eller annan vårdinrättning, oavsett om de befinner sig i städer, avlägsna glesbygdsområden eller på landsbygden. Genom att utforska fenomenet att inte medfölja ambulans efter bedömning av ambulanspersonal ska planerade studier i projektet leda till stöd för både patienter och ambulanspersonal.
Kontakt Doktorand mattias.larsson@umu.se
Att vara ny i ambulansverksamheten – utveckla stöd för nyanställda under deras första år: Att vara ny i professionen som sjuksköterska är utmanande och fyllt av nervositet och stress. Erfarna sjuksköterskor som byter kontext har liknande känslor som nyutexaminerade sjuksköterskor. Det finns forskning om att vara ny sjuksköterska men begränsat med kunskap om erfarna sjuksköterskor transition till en ny kontext och social kultur. Kunskapen om nyanställda erfarna sjuksköterskor inom ambulanssjukvård är än mer begränsad. Det övergripande syftet är att beskriva hur transition, socialt samspel samt introduktionsutbildning med peer-learning (PL) påverkar nyanställda erfarna sjuksköterskors professionella utveckling under första året inom ambulanssjukvård.
Kontakt Doktorand klara.jepsen@ki.se
Utveckling och utvärdering av VR som stöd för lärande: Projektet utforskar hur och om VR kan användas som stöd för lärande om sållningstriag när en allvarlig händelse med många skadade inträffar.
Kontakt Doktorand sara.heldring@shh.se
Gender Equality in the Nordic ambUlance Services (GENUS): Ambulanspersonal arbetar i en krävande miljö med komplexa och utmanande situationer. Arbete påverkas av organisatoriska, interpersonella och sociokulturella faktorer, vilket i sin tur påverkar deras välbefinnande, förutsättningar att genomföra sitt arbete och arbetstillfredsställelse. Ambulanssjukvården har traditionellt varit en mansdominerad arbetsmiljö där maskulina värderingar och heterosexuella normer har format kulturen i verksamheten. Trots att fler kvinnor nu arbetar inom ambulanssjukvården, är de fortfarande underrepresenterade i minoritet i ledarpositioner. Projektet fokuserar på att undersöka hur organisatoriska strukturer och ledarskap påverkar kvinnors möjligheter till ett hållbart arbetsliv inom ambulanssjukvården.
Kontakt veronica.lindstrom@umu.se
Missad omvårdnad inom akutvården (MINUS-K): Personer som drabbas av oförutsedda tillstånd har behov av omvårdnad i olika kontext där patientsäkerhet och kvalitet av vården är i fokus. Förutsättningar att bedriva säker vård handlar både om organisation, resurser och den personal som ingår i teamet. I projektet MINUS-K, utvärderas andelen missad omvårdnad och dess orsaker utifrån omvårdnadspersonalens perspektiv. Missad omvårdnad leder till komplikationer för både patienter (ex.vis infektioner) och personal (ex.vis tillfredställelse med arbetet) och påverkad patientsäkerhet. Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för sjuksköterskor att vara delaktiga i förutsättningar för omvårdnadens kvalitet och dess orsaker. Hur sjuksköterskors kompetens och evidensbaserad praktik påverkar missad omvårdnad är en annan forskningsinriktning inom samma projekt.
Kontakt: Ann-Charlotte.falk@shh.se
Ledarskap för Omvårdnad-betydelsen för Kompetens, Arbetssituation, och patienter (LOKA): Det råder stor brist på legitimerade sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor i Sverige. Ledarskapets betydelse är även en av de nyckelkomponenter som beskrivits i relation till organisationer där sjuksköterskor trivs och stannar inom sitt yrke. När omvårdnaden leds av ett starkt ledarskap för omvårdnad finns möjligheterna att utöva omvårdnad till högsta kvalitet och att leda förändringar inom hälso-och sjukvården med syfte att förbättra vården för patienter och för samhället i stort. Syftet med projektet är att ge sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor bättre möjlighet att i sin profession utöva god omvårdnad för patienter och öka kvarstannade i yrket, samt att undersöka hur organisation och det ledarskap påverkar denna.
Kontakt: Ann-Charlotte.falk@shh.se