Bild: Martin Servin
Forskargrupp Med digital fysik kan man skapa virtuella kopior av verkliga system. Dessa digitala modeller kan bäddas in i system för styrning, planering och perception, användas för att producera syntetisk träningsdata för AI-lösningar, och analys av och experiment med maskiner som ännu inte finns.
Forskare kombinerar AI med beräkningsfysik i nystartat projekt tillsammans med industrin.
AI-systemet har tagits fram på en superdator i flera miljoner träningssteg.
Fyra forskare pratar om artificiell intelligens (AI) och samverkan på Umeågalan 2024.
Digital fysik är konsten och vetenskapen att skapa virtuella miljöer som utvecklas enligt fysikens rörelselagar. Detta möjliggör säkra och kontrollerade experiment med maskiner och lösningar som ännu inte skapats. Simulering är avgörande för att utveckla AI-baserad perception och styrning, vilket kräver stora mängder (syntetisk) träningsdata.
Forskargruppen ägnar sig åt den underliggande beräkningsvetenskapen - hur man når en detaljerad och snabb digital fysik. Vi utforskar också nya sätt att använda digital fysik som går utöver traditionell användning av simulering, till exempel för att utveckla maskinperception och intelligenta system som verkar i dynamiska och ostrukturerade miljöer.
Vi är specialiserade på diskret variationsmekanik, multikropps- och multifysiska system med icke-slät dynamik, diskreta element samt på att skräddarsy högpresterande numeriska metoder och reducerad modellering för snabb simulering - ofta i realtid eller snabbare. Vidare utforskar olika sätt att integrera fysikmodeller och numeriska lösare med artificiell intelligens.
Vi har ett särskilt intresse för modellering och simulering av granulära material, terräng, tunga arbetsmaskiner, robotar, och transportsystem som rör sig i gruvor, mark och skog eller främmande planeter.
För mer läsning om vår forskning och publikationer, se vår egen webbplats digitalphysics.se.
Artemis-projektet syftar till att etablera en permanent bas på månen med hjälp av månjord och regolit. Utformningen och styrningen av de anläggningsmaskiner som behövs för denna uppgift forskas på fortfarande. Projektet fokuserar på att utveckla viktiga simulerings- och AI-lösningar för att stödja denna utveckling.
Tunga mobila maskiner är konstruerade för att fysiskt manipulera sin omgivning. I XSCAVE kombinerar vi beräkningsfysik med artificiell intelligens (AI) för att skapa säkra och effektiva system för autonom styrning.
Ett forskningsprogram med fokus på digitala verktyg och automationsteknik, som utnyttjar den stora mängden data inom skogssektorn, för samhällets övergång till en hållbar cirkulär bioekonomi.
I det här forskningsprojektet utvecklas en fysikinformerad digital tvilling av en bergbrytare som görs autonom med hjälp av djupinlärning.