"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Praveen Mathews Varghese,Annasara Lenman, Alfred Wennemo, Labbmiljö, virus, gruppbild Lenman

Bild: Mattias Pettersson

Annasara Lenman lab

Forskargrupp Vi studerar hur luftvägs- och enteriska virus infekterar och påverkar värden för att hitta nya behandlingsstrategier.

I vårt labb strävar vi efter att fördjupa förståelsen av virusorsakad sjukdom och virus-värd-interaktioner, med primärt fokus på respiratoriska och enteriska virus som coronavirus, hantavirus, paramyxovirus och adenovirus.

Luftvägsvirus är en ledande orsak till allvarlig sjukdom och innebär en stor belastning på det globala sjukvårdssystemet. Trots framsteg inom vacciner och antivirala terapier finns det fortfarande stora kunskapsluckor kring hur dessa virus orsakar sjukdom, vilket försvårar utvecklingen av mer effektiva behandlingar. Vår forskning undersöker mekanismerna bakom sjukdomens svårighetsgrad vid olika virusinfektioner, med målet att identifiera nya behandlingsstrategier.

För att studera luftvägsvirus använder vi en avancerad primär 3D-lungmodell baserad på celler från flera donatorer, som återskapar den komplexa miljön i den mänskliga lungan. Genom att kombinera cellulära och molekylära tekniker med proteomik, transkriptomik och singelcell RNA-sekvensering undersöker vi hur dessa virus invaderar värdceller, undviker immunsvar och driver sjukdomsprogression. Genom att jämföra infektionsnivåer hos lungmodeller från olika donatorer, vill vi också identifiera värdfaktorer som påverkar mottagligheten för virusinfektioner, vilket kan leda till utveckling av individanpassade behandlingar för utsatta grupper.

Vår senaste forskning om SARS-CoV-2 har visat att individuella variationer i nivåer av serpinproteashämmare påverkar infektionens omfattning, vilket kan användas för att identifiera biomarkörer som förutspår sjukdomens allvarlighetsgrad och guida utvecklingen av riktade behandlingar. Vi har också upptäckt att SARS-CoV-2 triggar en överdriven produktion av hyaluronan i lungorna, en process kopplad till försämrad andningskapacitet. Dessa fynd förbättrar vår förståelse av COVID-19 och belyser terapeutiska strategier, som att rikta in sig på hyaluronanmetabolism för att lindra lungskador.

Parallellt tar vi oss an den växande utmaningen med polymikrobiella infektioner, där interaktioner mellan virus, bakterier och andra mikroorganismer förvärrar sjukdomens svårighetsgrad. Enteriska adenovirus, såsom HAdV-F40 och F41, är en viktig orsak till akut gastroenterit, särskilt hos barn. Vi undersöker hur kommensala och patogena bakterier påverkar adenovirusinfektionsdynamiken. Genom att studera dessa komplexa relationer hoppas vi identifiera nya mekanismer för virusorsakad sjukdom och fördjupa vår förståelse av hur mikrobiella samhällen formar virusinfektioner, vilket kan lägga grunden för innovativa terapeutiska lösningar.

Finansiärer:

Kempestiftelserna, Åke Wibergs stiftelse, Magnus Bergvalls stiftelse, Emil & Wera Cornells stiftelse, Insamlingsstiftelsen och Carl Bennet.

Forskningsledare

Annasara Lenman
Staff scientist, universitetslektor
E-post
E-post

Översikt

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för klinisk mikrobiologi, Umeå centrum för mikrobiell forskning (UCMR)

Forskningsområde

Infektionsbiologi

Externa finansiärer

Kempestiftelserna

Externa finansiärer

Gruppbild inomhus
Forskarskolor inom infektionsområdet – storslam till Umeå

Vetenskapsrådet tilldelar Umeå universitet 16 miljoner kronor till två nationella forskarskolor.

Senast uppdaterad: 2024-11-29