"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Forskningsinfrastrukturer vid Umeå universitet

Forskningsinfrastrukturer såsom utrustning, installationer, databaser, kunskapssamlingar och andra resurser behövs för att kunna bedriva forskning av högsta kvalitet. Använd filtret för att hitta infrastrukturer som kan hjälpa dig i din forskning.

Vetenskapsområden
Områden
Samordning av infrastruktur och forskningsmiljöer
  • Vetenskapsområden

    Vetenskapsområden
  • Områden

    Områden
  • Samordning av infrastruktur och forskningsmiljöer

    Samordning av infrastruktur och forskningsmiljöer
Organisation Humanistiska fakulteten, Institutionen för idé- och samhällsstudier

ARIADNE+ är en öppen tillgänglig europeisk infrastruktur för arkeologisk data som Umeå universitet tillhandahåller miljöarkeologisk metadata till genom SEAD/Swedigarch.

Organisation Medicinska fakulteten

BICU är en tvärvetenskaplig anläggning som omfattar toppmodern avbildningsteknik tillsammans med affinitetsmätningar. Anläggningen möjliggör studier av livscykelbilder och interaktioner av proteiner med andra proteiner, RNA, lipider, kolhydrater eller små molekyler. Anläggningen är uppdelad i Light Microscopy, Affinity Measurements, Atomic Force Microscopy och Ligand Tracer.

Organisation Medicinska fakulteten

BMCU är en tvärvetenskaplig anläggning som omfattar toppmodern avbildningsteknik för att karakterisera biomolekyler. Anläggningen möjliggör mätningar av affinitet med hjälp av olika teknologier, tillsammans med molekylviktsanalys, vikning och övergripande struktur.

Organisation Kemiska institutionen

CBCS Umeå hjälper forskare att hitta och utveckla små molekyler för att förstå och utreda biologiska processers funktion. Syftet är att skapa redskap till din forskning och sätta grunden för utveckling av nya läkemedelsupptäckter.

Organisation Kemiska institutionen

CASP är en plattform för dataanalys vid Umeå universitet

Organisation Umeå marina forskningscentrum (UMF)

Vid Umeå marina forskningscentrum (UMF) finns fartyg tillgängliga för forskning, utbildning och miljöövervakning. Reguljär provtagningsverksamhet bedrivs året runt, och möjlighet till samordning av provtagningar finns. För bokning av fartyg, se nedanstående länkar.

Organisation Kemiska institutionen

Plattformen för Gas Isotope Ratio Mass Spectrometry (IRMS) är en öppen infrastruktur vid Isom erbjuder unik och mycket känslig detektion av gasformiga substanser och deras stabila isotopologer både i gas- och vätskefas, och gör detta från ett brett spektrum av prover från miljön eller från biologiska system.

Organisation Institutionen för datavetenskap

High Performance Computing Center North (HPC2N) är ett nationellt center för beräkningsteknik.

Organisation Institutionen för fysik, Institutionen för matematik och matematisk statistik, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Institutionen för datavetenskap, Institutionen för fysiologisk botanik, Institutionen för molekylärbiologi

Integrated Science Lab, Icelab, strävar efter att vara ett nav för kommunikation och samarbete inom livsvetenskaperna vid Umeå universitet. Vi använder oss av matematisk modellering för orsak-verkan förståelse och sammanför forskare från olika discipliner.

Organisation Umeå marina forskningscentrum (UMF)

Mesokosmerna används för ekologiska och toxikologiska experiment under hårda och isiga väderförhållanden.

Organisation Institutionen för fysik

Laserlab Umeå (LLU) består av en samling laboratorier som använder lasrar för sin forskning.

Organisation Umeå marina forskningscentrum (UMF), Kemiska institutionen, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Umeå marina forskningscentrum (UMF) analyserar marina prover, deltar i internationella kalibreringar och är specialiserad på det bräckta vattnets biologi och kemi. Analyser görs på uppdrag av statliga myndigheter, högskolor och universitet, och utgör ett stöd till såväl forskning som miljöövervakning. Analyserna är ackrediterade av Swedac.

Organisation Medicinska fakulteten, Institutionen för diagnostik och intervention

MT-FoU vid Norrlands Universitetssjukhus är en naturlig samtals- och samarbetspartner, exempelvis vid teknisk utveckling som kan effektivisera hälso- och sjukvården, och som teknisk part i forskningsprojekt som ska leda till utveckling av nya medicinska metoder. Avdelningen kan stötta med utveckling av mätmetoder, analysprogram, modellering eller statistiska analyser. Vi hjälper även till inför kommersialisering av nya metoder och prototyper, vilket bidrar till att utveckla länets näringsliv

Organisation Umeå marina forskningscentrum (UMF), Kemiska institutionen, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Vid Umeå marina forskningscentrum finns en av Europas mest avancerade mesokosmanläggningar. Här finns möjlighet att genomföra storskaliga vatten- och sedimentexperiment under mycket kontrollerade former. Mesokosmanläggningen är tillgänglig för forskare vid såväl Umeå universitet som andra universitet och högskolor.

Organisation Institutionen för idé- och samhällsstudier

Välkommen till Miljöarkeologiska laboratoriet, en nationell resurs. Vi bedriver och stödjer uppdragsforskning i samverkan inom kultur- och naturmiljövård.

Organisation Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

MAXS erbjuder toppmodern röntgendiffraktion, total röntgenspridning, samt röntgenreflektometri med flera provmiljöer för avancerad materialkarakterisering till användare från akademi, industri eller offentlig sektor. Plattformen erbjuder också en omfattande datautvärderingsmiljö med tillgång till omfattande referensdatabaser för data som samlats in på MAXS eller någon annanstans, inklusive kompatibilitet med data från synkrotronljuskällor.

Organisation Institutionen för fysik

NBIS erbjuder bioinformatisk support, infrastruktur och fortbildning. Vi har kompetens inom de flesta områden inom bioinformatik, t.ex. analys av “omics”-data som sekvenseringsdata och proteomik, genom-assemblering och annotering, bildanalys och biostatistik. Vi erbjuder också support inom systemutveckling, t.ex. interaktiva webbplatser och arbetsflöden för dataprocessning.

Organisation Kemiska institutionen

Infrastrukturen består av fem olika spektrometrar (360-850 MHz) och ger stöd åt en mängd vetenskapliga frågeställningar där olika typer av prover behöver analyseras, allt från små organiska molekyler till proteiner och nya material för materialvetenskap. Infrastrukturen ingår i de nationella nätverken Svenskt NMR centrum, SwedNMR och SciLifeLab.

Organisation Kemiska institutionen

Protein expertis plattformen (PEP) hyser en lokal nod av en nationell forskningsinfrastruktur Protein Production Sweden (PPS).

Organisation Kemiska institutionen

XPS plattformen erbjuder ytanalys med röntgenfotoelektronspektroskopi (XPS) inklusive analys av vatteninnehållande prover (nedfrysta med flytande kväve). XPS som också kallas ESCA (elektronspektroskopi för kemisk analys) är en av de mest använda verktygen för ytanalys inom naturvetenskap, medicin och teknologiska applikationer.

Organisation Kemiska institutionen

Spåranalysplattformen (eng. TAP) vid Kemiska institutionen, Umeå universitet, syftar till att tillhandahålla toppmodern utrustning, instrumentering, användarutbildning och stöd för spåranalys av små molekyler i komplexa matriser, såsom miljö- och biologiska prover.

Swedish Metabolomics Centre (SMC) är en plattform specialiserad på masspektrometribaserade metoder för analys av metaboliter i olika biologiska system.

Organisation Institutionen för klinisk vetenskap, Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Umeå universitet (WCMM)

Translationell psykiatri är en tvärvetenskaplig anläggning för att kunna koppla psykisk hälsa och ohälsa till olika processer i hjärnan.

Organisation Medicinska fakulteten, Institutionen för medicinsk och translationell biologi, Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Tvåfoton in vivo integrativ fysiologi erbjuder multifoton-mikroskop med avbildningsystem med höga spatial och temporal upplösning i kombination med möjligheten att samtidigt utföra elektrofysiologi i levande organismer (däggdjur, zebrafisk etc) in vivo, men även in vitro lösningar finns.

Organisation Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Institutionen för datavetenskap

UMeHälsa är ett regionalt kompetenscentrum för forskning, utbildning och samverkan kring intelligenta, personanpassade eHälsainterventioner, beteendeförändringssystem och beslutsstöd. UMeHälsa verkar för att vara ett tvärvetenskapligt nav som överbryggar kunskapsområden och engagerar medborgare.

Umeå Centre for Electron Microscopy, UCEM, är en nationell resurs för forskning och högre utbildning inom elektronmikroskopiteknik, som är placerad vid Umeå universitet.

Organisation Institutionen för molekylärbiologi

En anläggning för att utföra experiment under hypoxiska förhållanden har skapats vid Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.

Organisation Kemiska institutionen

Vi är en ”open-access” infrastruktur, som erbjuder Fourier-transform infraröd (FTIR) och Raman spektroskopi och mikrospektroskopi mätningar för lokala, nationella och internationella användare, både akademiska och icke-akademiska