"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Forskningsinfrastrukturer vid Umeå universitet

Forskningsinfrastrukturer är utrustning, databaser, eller andra resurser som behövs för att kunna bedriva forskning av högsta kvalitet. Umeå universitet är värd för lokala infrastrukturer och delaktigt i nationella och europeiska samarbeten. Använd filtren för att hitta infrastrukturer som kan hjälpa dig i din forskning eller annan verksamhet. De flesta infrastrukturerna är tillgängliga för användare från hela universitet såväl som andra organisationer.

Vetenskapsområden
Områden
Samordning av infrastruktur och forskningsmiljöer
  • Vetenskapsområden

    Vetenskapsområden
  • Områden

    Områden
  • Samordning av infrastruktur och forskningsmiljöer

    Samordning av infrastruktur och forskningsmiljöer
Organisation Medicinska fakulteten

AI for Medicine in Northern Sweden, AIM North, erbjuder stöd med teknisk metodkompetens inom maskininlärning och AI i kliniska forskningsprojekt. Centret finns till för forskare i hela norra sjukvårdsregionen.

Organisation Medicinska fakulteten, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Avdelningen för biobanks- och registerstöd (tidigare Enheten för biobanksforskning) stödjer forskare inom hela Medicinska fakulteten med frågor som berör biobanks- och registerstudier och koordinerar uttag från ett flertal provsamlingar och register.

Organisation Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Biobank Sverige är ett samarbetsorgan för regionerna och universitet med medicinsk fakultet beträffande biobanksfrågor. I Biobank Sverige ingår även representanter från branschorganisationer inom näringslivet samt från patientorganisation.

Organisation Medicinska fakulteten

Biobanken norr som är en del av Laboratoriemedicin inom Region Västerbotten, består av dels en organisatorisk enhet som är registrerad hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och har registreringsnummer 472, dels en operativ verksamhet. Alla prover som omfattas av biobankslagen måste tillhöra en IVO-registrerad biobank. Forskare kan ansluta sig till Biobanken norr och sedan välja att nyttja övriga tjänster Biobanken norr tillhandahåller.

Organisation Medicinska fakulteten

BICU är en tvärvetenskaplig anläggning som omfattar toppmodern avbildningsteknik tillsammans med affinitetsmätningar. Anläggningen möjliggör studier av livscykelbilder och interaktioner av proteiner med andra proteiner, RNA, lipider, kolhydrater eller små molekyler. Anläggningen är uppdelad i Light Microscopy, Affinity Measurements, Atomic Force Microscopy och Ligand Tracer.

Organisation Medicinska fakulteten

BMCU är en tvärvetenskaplig anläggning som omfattar toppmodern avbildningsteknik för att karakterisera biomolekyler. Anläggningen möjliggör mätningar av affinitet med hjälp av olika teknologier, tillsammans med molekylviktsanalys, vikning och övergripande struktur.

Organisation Medicinska fakulteten

Den biomedicinska djurförsöksverksamheten på Umeå universitet är organiserad inom enheten för komparativ biologi (Umeå Centre for Comparative Biology, UCCB).

Organisation Medicinska fakulteten, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) är en av världens största kohortstudier och innehåller mer än en halv miljon (521 000) deltagare från 10 europeiska länder. EPIC utformades för att studera sambanden mellan kost, nutritionsstatus, livsstil, miljöfaktorer och uppkomst av cancer och andra kroniska sjukdomar.

Organisation Institutionen för klinisk mikrobiologi, Medicinska fakulteten, Institutionen för medicinsk biovetenskap

DNA-metylering är den process genom vilken en metylgrupp läggs till DNA-nukleotider, oftast vid 5-kolpositionen av cytosin (5mC). Metyleringsmodifieringar spelar en avgörande roll för att reglera genuttryck genom att påverka tillgängligheten av DNA. Förändringar i DNA-metyleringsmönster kan påverka olika cellulära funktioner och är inblandade i utveckling, åldrande och sjukdom.

Organisation Medicinska fakulteten

Euro-BioImaging är den europeiska infrastrukturen för mikroskopi och medicinsk avbildning.

Organisation Institutionen för medicinsk biovetenskap

SciLifeLab-faciliteten Clinical Genomics Umeå är del av institutionen för medicinskt biovetenskap vid Umeå universitet och arbetar i nära samverkan med Genomiskt medicincentrum Norr (GMC Norr) som utvecklar diagnostik framför allt för cancer.

Organisation Institutionen för datavetenskap

High Performance Computing Center North (HPC2N) är ett nationellt center för beräkningsteknik.

Organisation Medicinska fakulteten

Kliniska studier Sverige – Forum Norr är en plattform för forskningsstödjande infrastruktur med målet att underlätta genomförandet av studier och öka tillgängligheten till studiedeltagare i hela norra sjukvårdsregionen.

Organisation Medicinska fakulteten

Kliniskt forskningscentrum är en gemensam resurs för region och universitet för patientnära klinisk forskning. Kliniskt forskningscentrum kan ge forskare stöd från idé till avslutad studie: allt från lokaler, utrustning och GCP-utbildade forskningssjuksköterskor till studiestöd vid ansökningar, projektplanering, monitorering och slutrapportering. Vid KFC bedrivs både akademiska och företagssponsrade studier.

Organisation Medicinska fakulteten, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Kostdatabas i norra Sverige (Northern Sweden Diet Database, NSDD) består av förädlade kostdata från Norrbotten och Västerbotten.

Organisation Medicinska fakulteten, Institutionen för diagnostik och intervention

MT-FoU:s utvecklings- och forskningsstöd vid Norrlands universitetssjukhus är en forskningsinfrastruktur som erbjuder omfattande teknisk kunskap och utrustning på det medicintekniska området till forskare och vårdpersonal. Genom detta stödjer infrastrukturen genomförandet av forsknings- och utvecklingsprojekt som t.ex. utvecklingen av elektronik, mekanik och programvaror för att mäta och analysera fysiologiska signaler.

Organisation Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

NAISS (National Academic Infrastructure for Supercomputing in Sweden) är en nationell forskningsinfrastruktur för för högpresterande datorberäkningar, lagring och datatjänster för akademiska användare i Sverige.

NBIS erbjuder bioinformatisk support, infrastruktur och fortbildning. Vi har kompetens inom de flesta områden inom bioinformatik, t.ex. analys av “omics”-data som sekvenseringsdata och proteomik, genom-assemblering och annotering, bildanalys och biostatistik. Vi erbjuder också support inom systemutveckling, t.ex. interaktiva webbplatser och arbetsflöden för dataprocessning.

Den nationella infrastrukturen för mikroskopi inom livsvetenskaperna (NMI) har som syfte att göra högspecialiserad utrustning och spetskompetens inom mikroskopi brett tillgänglig för forskare inom livsvetenskaperna.

Organisation Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

MONICA-studien initierades av Världshälsoorganisationen WHO som en internationell kartläggning av förekomst av och orsak till hjärt- och kärlsjukdom. MONICA-registren för stroke, hjärtinfarkt och hjärtstopp utanför sjukhus följer trender i förekomst av dessa hjärt- och kärlsjukdomar i Norr- och Västerbotten.

Organisation Medicinska fakulteten, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Northern Sweden Health and Disease Study är en av Sveriges största befolkningsbaserade kohorter med biobanksprover och omfattar ca 150 000 unika individer. NSHDS har en mycket lång uppföljningstid och dokumenterad hög provkvalitet. För ca 65 000 individer finns upprepade blodprover från olika provtagningstillfällen, ofta tagna innan individen insjuknat. Täckningen i Västerbotten är unik där ungefär 75 procent av alla invånare över 40 år har lämnat ett eller flera prov.

Organisation Medicinska fakulteten, Institutionen för klinisk vetenskapInstitutionen för klinisk vetenskap

Biobank och databas för barn och unga vuxna i Västerbotten.

Registercentrum Norr är en enhet inom Region Västerbotten som arbetar för hög kvalitet gällande registerdata, kunskapsstyrning och klinisk forskning. Registercentrum Norr utvecklar och driver befintliga och nya kvalitetsregister. Vi utför kliniskt förbättringsarbete, statistiska analyser och rapporter samt erbjuder it-tekniska lösningar. Våra statistiker och epidemiologer har bred kompetens och erfarenheter av många olika typer av kliniska studier.

Organisation Medicinska fakulteten

SARIF är en infrastruktur som består av fem instrument som medger avancerad avbildning av strukturer och processer i försöksdjuret. Dessa instrument möjliggör att samma djur kan analyseras under ett flertal tillfällen över längre tid.

Organisation Institutionen för odontologi

Den nationella forskningsinfrastrukturen Svenska Tvillingregistret (STR) är med sin information om cirka 87 000 tvillingpar med känd zygositet (en- eller tvåäggstvillingar) en ovärderlig resurs för medicinsk forskning.

Organisation Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

SwedNMR är en nationell forskningsinfrastruktur med syfte att ge forskare ökad tillgång till världsledande NMR-instrumentering och expertkompetens inom de tre breda områden BioNMR, material-NMR och transnationell NMR.

Organisation Institutionen för klinisk vetenskap, Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Umeå universitet (WCMM)

Translationell psykiatri är en tvärvetenskaplig anläggning för att kunna koppla psykisk hälsa och ohälsa till olika processer i hjärnan.

Organisation Medicinska fakulteten, Institutionen för medicinsk och translationell biologi, Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Tvåfoton in vivo integrativ fysiologi erbjuder multifoton-mikroskop med avbildningsystem med höga spatial och temporal upplösning i kombination med möjligheten att samtidigt utföra elektrofysiologi i levande organismer (däggdjur, zebrafisk etc) in vivo, men även in vitro lösningar finns.

Organisation Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Institutionen för datavetenskap

UMeHälsa är ett regionalt kompetenscentrum för forskning, utbildning och samverkan kring intelligenta, personanpassade eHälsainterventioner, beteendeförändringssystem och beslutsstöd. UMeHälsa verkar för att vara ett tvärvetenskapligt nav som överbryggar kunskapsområden och engagerar medborgare.

Organisation Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Medicinska fakulteten

UMeHälsa-labb är en labbmiljö för e-Hälsa där olika discipliner samverkar och integreras. I våra lokaler finns möjlighet att utforska, testa och utvärdera användning av framtidens digitala verktyg för att förebygga ohälsa och diagnosticera och behandla olika sjukdom. Lokalerna är också utformade för att stödja medskapande (co-creation) och deltagande designmetodik. UMeHälsa-labb är en resurs för forskning och undervisning.

Organisation Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Medicinska fakulteten

En modernt utformad testmiljö för forskning och utbildning inom idrottsfysiologi, rörelse och träning. UMEX är en del av verksamheten vid Samhällsmedicin och rehabilitering och är en samarbetspartner för universitet, regionen samt föreningsliv. Här möts forskare och studenter för att utveckla och utvärdera tester. I UMEX ingår även "U-motion laboratory", ett högteknologiskt labb för avancerad analys av rörelser som t.ex. gång, hopp, balans.

Umeå Centre for Electron Microscopy, UCEM, är en nationell resurs för forskning och högre utbildning inom elektronmikroskopiteknik, som är placerad vid Umeå universitet.

Umeå center for Functional Brain Imaging (UFBI) är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum där avbildningstekniker används för att undersöka hjärnans struktur och funktion i relation till både grundläggande och kliniska frågor. I dagsläget har mer än 100 forskare vid Umeå universitet samt över 50 externa forskare varit involverade i projekt vid UFBI som medförfattare till artiklar som baserats på data insamlat vid UFBI.

Organisation Institutionen för molekylärbiologi

En anläggning för att utföra experiment under hypoxiska förhållanden har skapats vid Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.

Organisation Handelshögskolan vid Umeå universitet, Institutionen för geografi , Sociologiska institutionen, Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Medicinska fakulteten

Detta är en forskningsinfrastruktur som ger tillgång till data om människors hälsa och socioekonomiska situation i hela Sverige. De huvudsakliga forskningsinriktningarna är kopplade till ”Betydelsen av barns uppväxtvillkor för livslång hälsa och välfärd”, och ”Hälsa och socioekonomisk ojämlikhet i ett livsförloppsperspektiv”.

Organisation Medicinska fakulteten

UTCF är en fullt integrerad plattform för generering, underhåll och DNA-analys av genetiskt modifierade djur. Transgenfaciliteten utför även pronukleära injektioner, blastocystinjektioner, embryotransfer, in vitro fertilisering och infrysning av sperma för långtidsförvaring.

Organisation Institutionen för klinisk mikrobiologi, Medicinska fakulteten

Flödescystometri möjliggör analys av cellytemolekyler, intracellulära molekyler samt RNA uttryck i enskilda celler. Dessutom kan utsöndrade proteinerna analyseras med hjälp pärlbaserade tekniker.

Umeå Zebrafiskfacilitet (UZF) är Umeå universitets anläggning för forskning med zebrafisk.