Du är varmt välkommen att vända dig till oss på Enheten för forskningsstöd och samverkan (FOS) om du och din verksamhet vill samarbeta med Umeå universitet, men känner er osäkra på hur eller var ni ska börja.
När du vill mötas
Vi både skapar och tipsar om mötesplatser för universitetet och dig som är verksam inom näringslivet, den offentliga eller ideella sektorn.
När du vill samverka
Vi kan hjälpa dig att hitta relevanta kontakter här på Umeå universitet och informera om olika sätt att samarbeta inom såväl utbildning som forskning.
När du har frågor
Vi månar om att guida dig rätt på bästa sätt. Hör gärna av dig och beskriv vad ni har för behov, idéer eller intresseområden så hjälper vi dig vidare.
Det finns många sätt att arbeta tillsammans för att utbyta idéer och kunskap. Här kan du läsa mer om några av de satsningar som vi samordnar:
Co-op – Co-operative Education
Co-op är en samverkansmodell som går ut på att studenter varvar sina studier med betalda arbetsperioder på ett företag. Det här innebär ofta en vinn-vinn-situation. Som arbetsgivare får du både möjlighet lära upp och lära känna studenten redan innan examen, vilket bäddar för bra rekryteringsmöjligheter. Studenten får samtidigt värdefull och hett eftertraktad arbetslivserfarenhet.
AIMday är en dag när du och din organisation själva får sätta agendan genom att på förhand ställa frågor som ni vill diskutera med universitetets forskare. Forskarna anmäler i sin tur vilka frågor de vill vara med och diskutera utifrån sin expertis – varpå vi matchar ihop er till tvärvetenskapliga smågrupper. Sedan träffas ni under en timme för att vända och vrida på just er utmaning. Kort sagt, ett gyllene tillfälle att knyta kontakter, kläcka idéer för samarbeten och få nya insikter till den vardagliga verksamheten.
Satsningen Jobbsnack (f.d. Räkmacka) innebär en chans för Umeås studenter och det regionala näringslivet att träffas för att lära sig mer om varandra. Här välkomnar vi er som är yrkesmänniskor i Umeå- och Örnsköldsviksområdet att komma och berätta om era jobb och knyta kontakter med välutbildade unga som är på väg ut i arbetslivet inom just er bransch.
Umeå universitet ingår i ett antal långsiktiga samarbeten med externa aktörer, strategiska partnerskap. Målet är dels att kunna dra nytta av varandras styrkor för att utveckla våra respektive verksamheter och dels att höja kvaliteten på universitetets forskning och utbildning. Genom att arbeta tillsammans kan vi också bidra till bättre förståelse för samhällets aktuella behov – och till lösningar på dess utmaningar.
Umeå universitet är med i en nationell kunskapsplattform kallad Mötesplats Social Innovation, MSI, där vi på Enheten för forskningsstöd och samverkan samordnar det lokala arbetet och olika aktiviteter. Social innovation handlar om att tillsammans skapa nya lösningar för att möta samhällsutmaningar. Inte nödvändigtvis via teknik, utan genom andra sätt att tänka och göra. Fair trade, bibliotek, folktandvård och förskola är några välkända exempel.
Umeå universitet är en del av den nationella kunskaps- och samverkansplattformen Mötesplats Social Innovation. Inom ramen för arbetet lyfter vi hur forskning i samverkan kan skapa positiva samhällseffekter.
Vill minska äldres skadliga ensamhet
Ofrivillig ensamhet kan vara lika farligt som att röka femton cigaretter om dagen. Forskaren Ingeborg Nilsson, Umeå kommun och Husläkarna undersöker om social aktivitet på recept kan hjälpa.
Hur kan vi hjälpa hemmasittande unga?
Tillsammans med Umeå kommun vill forskaren Frida Jonsson hitta sätt att stötta ungdomar som sitter hemma i ofrivillig isolering istället för att gå till skola eller arbete.