Swedish name: Hem- och konsumentkunskap A
This syllabus is valid: 2024-07-22 and until further notice
Syllabus for courses starting after 2024-07-22
Syllabus for courses starting between 2023-07-24 and 2024-07-21
Syllabus for courses starting between 2022-08-01 and 2023-07-23
Course code: 6KN038
Credit points: 30
Education level: First cycle
Main Field of Study and progress level:
Food and Nutrition: First cycle, has only upper-secondary level entry requirements
Grading scale: Pass with distinction, Pass, Fail
Responsible department: Department of Food, Nutrition and Culinary Science
Established by: Department of Food, Nutrition and Culinary Science, 2022-03-07
Revised by: Department of Food, Nutrition and Culinary Science, 2024-02-29
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB : 2019 :
ISBN: 9789151100463
Mandatory
Search the University Library catalogue
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022
Stockholm: Skolverket : 2024 :
https://www.skolverket.se/getFile?file=13074
Mandatory
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket : 2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Mandatory
Hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. Tematisk kvalitetsgranskning.
Skolinspektionen : 2019 :
Skolinspektionen
Mandatory
Ambjörnsson Fanny
Tid att städa : om vardagsstädningens praktik och politik
Stockholm : Ordfront : 2018 : 249 sidor :
Fritt tillgänglig via Kriterium
ISBN: 9789177750024
Mandatory
Search the University Library catalogue
Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
www.ksla.se
Mandatory
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022
Stockholm: Skolverket : 2024 :
https://www.skolverket.se/getFile?file=13074
Mandatory
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket : 2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Mandatory
Mat- och måltidskultur – en introduktion
Jönsson Håkan, Marshall Matilda
1 : Örebro : Örebro universitet : 2022 : 38 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-99181
ISBN: 9789187789663
Mandatory
Search the University Library catalogue
Män och jämställdhet : betänkande
Stockholm : Fritze : 2014 : 575 s. :
Fritt tillgänglig via www.regeringen.se
ISBN: 9789138240717
Mandatory
Search the University Library catalogue
Håkansson Andreas
Konsumtion
Studentlitteratur AB : 2017 : 384 sidor :
ISBN: 9789144115641
Mandatory
Search the University Library catalogue
På tal om kvinnor och män - lathund om jämställdhet 2024
Stochholm: Statistiska centralbyrån : 2024 :
https://www.scb.se/webbrapporter/le0201/lathund2024
Mandatory
Sirén Ellinor
Städa hållbart med Ekotipset
[Stockholm] : Bonnier fakta : [2023] : 207 sidor :
ISBN: 9789178876778
Mandatory
Search the University Library catalogue
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Mandatory
Search the University Library catalogue
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Search the University Library catalogue
Challenges to Interdisciplinary teaching for nutrition and health in Swedish compulsory schools.
Lindblom C, Arreman I, Landfors H, Waling M, Hörnell A
International Federation of Home Economics : 2020 :
https://www.ifhe.org/fileadmin/user_upload/e_Journal/IJHE_Volume_13_Issue1_2020.pdf
Mandatory
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Mandatory
Search the University Library catalogue
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022
Stockholm: Skolverket : 2024 :
https://www.skolverket.se/getFile?file=13074
Mandatory
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket : 2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Mandatory
Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
Mandatory
Search the University Library catalogue
Referensvärden för energi och näringsämnen - En sammanfattning av de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023
Livsmedelsverket : 2023 :
Pdf-fil
Mandatory
Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla
5., rev. utg. : Stockholm : Bonnier fakta : 2016 : 400 s. :
ISBN: 9789174245585
Search the University Library catalogue
Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
Search the University Library catalogue
Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-837-8
Search the University Library catalogue
Folkhälsorapport - senaste upplagan
Socialstyrelsen, Stockholm :
Socialstyrelsen
Hylmö Peter
Hygien - med egenkontroll
Stockholm : Liber : 2015 : 180 s. :
ISBN: 9789147117277
Mandatory
Search the University Library catalogue
Lange Marie
Food Safety Learning in Home and Consumer Studies : Teachers' and Students' Perspectives
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2017 : 81 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-317337
ISBN: 9789155498498
Mandatory
Search the University Library catalogue
Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
ISBN: 9789151303932
Mandatory
Search the University Library catalogue
Barns matvanor ur ett sensoriskt och pedagogiskt perspektiv, rapport nr 11/2016
Livsmedelsverket : 2016 :
https://www.livsmedelsverket.se/bestall-ladda-ner-material/sok-publikationer/artiklar/2016/2016-nr-11-litteraturgenomgang-barns-matvanor-ur-ett-sensoriskt-och-pedagogiskt-perspektiv
Mandatory
Andersen Merethe
Mat för alla sinnen: [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] . [handledning årskurs 4-6]
Livsmedelsverket/Stiftelsen för måltidsforskning : 2000 :
Livsmedelsverket
Mandatory
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue
Fritz Karin
Matsvinn i hemmet Kännedom, attityder och beteenden
Livsmedelsverket : 2021 :
Fulltext (pdf)
Mandatory
Gelinder Lolita
Smak för hållbar mat? : Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2020 : 103 sidor :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-407876
ISBN: 9789151309231
Mandatory
Search the University Library catalogue
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Mandatory
Search the University Library catalogue
Mat, miljö och hållbarhet : hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten?
Röös Elin, Ran Ylva, Moberg Emma
Sveriges lantbruksuniversitet, framtidsplattformen SLU Future Food : 2024 : 1 onlineresurs (80 sidor) :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789157698032
Mandatory
Search the University Library catalogue
Röös Elin
Mat-klimat-listan [Elektronisk resurs] : version 1.1
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
Fulltext (pdf)
Mandatory
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket : 2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9718
Mandatory
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket : 2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Mandatory
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman Magdalena, Nilsson Katarina
Livsmedelsverket : 2011 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2011/2011_livsmedelsverket_18_klimatpaverkan_energianvandning_livsmedelsforpackningar.pdf
Mandatory
Rosander Ulla
Miljö, mat och hälsa : ur ett hållbarhetsperspektiv
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2022] : 317 sidor :
ISBN: 9789144159270
Search the University Library catalogue
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB : 2019 :
ISBN: 9789151100463
Mandatory
Search the University Library catalogue
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket : 2022 :
Fulltext
Mandatory
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr22 : nya handboken
De Ron Lena, Feldt Maria
Liber : 2022 : 76 sidor :
ISBN: 9789147145928
Mandatory
Search the University Library catalogue
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Skolverket : 2022 :
Skolverket
Mandatory
Hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. Tematisk kvalitetsgranskning.
Skolinspektionen : 2019 :
Skolinspektionen
Mandatory
Ambjörnsson Fanny
Tid att städa : om vardagsstädningens praktik och politik
Stockholm : Ordfront : 2018 : 249 sidor :
Fritt tillgänglig via Kriterium
ISBN: 9789177750024
Mandatory
Search the University Library catalogue
Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
www.ksla.se
Mandatory
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022
[Stockholm] : Skolverket : [2022] : 262 sidor :
Fritt tillgänglig på Skolverkets webbplats
ISBN: 9789138327784
Mandatory
Search the University Library catalogue
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket : 2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Mandatory
Mat- och måltidskultur – en introduktion
Jönsson Håkan, Marshall Matilda
1 : Örebro : Örebro universitet : 2022 : 38 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-99181
ISBN: 9789187789663
Mandatory
Search the University Library catalogue
Män och jämställdhet : betänkande
Stockholm : Fritze : 2014 : 575 s. :
Fritt tillgänglig via www.regeringen.se
ISBN: 9789138240717
Mandatory
Search the University Library catalogue
Håkansson Andreas
Konsumtion
Studentlitteratur AB : 2017 : 384 sidor :
ISBN: 9789144115641
Mandatory
Search the University Library catalogue
På tal om kvinnor och män - lathund om jämställdhet 2022
Stockholm : Statistiska centralbyrån : 2022 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:scb-2022-x10br2201_pdf
Mandatory
Sirén Ellinor
Städa hållbart med Ekotipset
[Stockholm] : Bonnier fakta : [2023] : 207 sidor :
ISBN: 9789178876778
Mandatory
Search the University Library catalogue
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Mandatory
Search the University Library catalogue
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Search the University Library catalogue
Challenges to Interdisciplinary teaching for nutrition and health in Swedish compulsory schools.
Lindblom C, Arreman I, Landfors H, Waling M, Hörnell A
International Federation of Home Economics : 2020 :
https://www.ifhe.org/fileadmin/user_upload/e_Journal/IJHE_Volume_13_Issue1_2020.pdf
Mandatory
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Mandatory
Search the University Library catalogue
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket : 2022 :
Fulltext
Mandatory
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Skolverket : 2022 :
Skolverket
Mandatory
Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
Mandatory
Search the University Library catalogue
Referensvärden för energi och näringsämnen - En sammanfattning av de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023
Livsmedelsverket : 2023 :
Pdf-fil
Mandatory
Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla
5., rev. utg. : Stockholm : Bonnier fakta : 2016 : 400 s. :
ISBN: 9789174245585
Search the University Library catalogue
Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
Search the University Library catalogue
Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-837-8
Search the University Library catalogue
Folkhälsorapport - senaste upplagan
Socialstyrelsen, Stockholm :
Socialstyrelsen
Hylmö Peter
Hygien - med egenkontroll
Stockholm : Liber : 2015 : 180 s. :
ISBN: 9789147117277
Mandatory
Search the University Library catalogue
Lange Marie
Food Safety Learning in Home and Consumer Studies : Teachers' and Students' Perspectives
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2017 : 81 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-317337
ISBN: 9789155498498
Mandatory
Search the University Library catalogue
Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
ISBN: 9789151303932
Mandatory
Search the University Library catalogue
Barns matvanor ur ett sensoriskt och pedagogiskt perspektiv, rapport nr 11/2016
Livsmedelsverket : 2016 :
https://www.livsmedelsverket.se/bestall-ladda-ner-material/sok-publikationer/artiklar/2016/2016-nr-11-litteraturgenomgang-barns-matvanor-ur-ett-sensoriskt-och-pedagogiskt-perspektiv
Mandatory
Andersen Merethe
Mat för alla sinnen: [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] . [handledning årskurs 4-6]
Livsmedelsverket/Stiftelsen för måltidsforskning : 2000 :
Livsmedelsverket
Mandatory
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue
Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Mandatory
Fritz Karin
Matsvinn i hemmet Kännedom, attityder och beteenden
Livsmedelsverket : 2021 :
Fulltext (pdf)
Mandatory
Gelinder Lolita
Smak för hållbar mat? : Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2020 : 103 sidor :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-407876
ISBN: 9789151309231
Mandatory
Search the University Library catalogue
Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
Hjerpe. K. , Marksten, T. , Pearsson, M. , Rundberg, B. , Lundström A. , Rydberg, I. , Sonesson, U. , Nilsson, K.
Jordbruksverket : 2013 :
https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr296_1.pdf
Mandatory
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Mandatory
Search the University Library catalogue
Röös Elin
Mat-klimat-listan [Elektronisk resurs] : version 1.1
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
Fulltext (pdf)
Mandatory
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket : 2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9718
Mandatory
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket : 2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Mandatory
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman Magdalena, Nilsson Katarina
Livsmedelsverket : 2011 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2011/2011_livsmedelsverket_18_klimatpaverkan_energianvandning_livsmedelsforpackningar.pdf
Mandatory
Rosander Ulla
Miljö, mat och hälsa : ur ett hållbarhetsperspektiv
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2022] : 317 sidor :
ISBN: 9789144159270
Search the University Library catalogue