Publiceringsdatum: 2025-02-11

Från Umeå till Polestar: Juan Pablo Bernals resa

Vad krävs för att en student från Designhögskolan verkligen ska göra avtryck i bilvärlden? Upptäck Juan Pablo Bernals inspirerande resa mot inflytelserik designer på Polestar, och hur hans innovativa tillvägagångssätt formar framtidens mobilitet.

Text: Jens Persson
Juan Pablo Bernal, chef för interiördesign på Polestar, inne i ett av företagets elfordon.

Juan Pablo Bernal, chef för interiördesign på Polestar, inne i ett av företagets elfordon.

Juan Pablo Bernals utveckling är en berättelse om beslutsamhet och tillväxt. När han reflekterar över sin väg, delar Bernal med sig av hur hans dagar som ung designer var fyllda med osäkerhet och en obeveklig jakt på möjligheter.

"Efter att ha tagit examen från masterprogrammet i transportdesign 2010, fick jag mitt första jobb genom en kombination av nätverkande, ansökningar via jobbannonser och att utnyttja de färdigheter, kunskaper och kontakter jag fick under min tid på skolan", minns han.

Idag står Bernal vid rodret för interiördesign på Polestar, ett svenskt elbilsmärke med fokus på hållbarhet och innovativ design, där han övervakar både strategiska projekt och produktionsrelaterade kommande modeller. Hans roll är mångfacetterad och involverar både dagliga operationer och långsiktig planering. Utöver sina kärndesignuppgifter har Bernal också banat väg för företagets inflytelserika närvaro på sociala medier, vilket resulterat i en levande community av designentusiaster och yrkesverksamma.

Från klassrum till karriär

När han reflekterar över sin tid på Designhögkolan, betonar Bernal den omfattande utbildning han fick. "Min utbildning på skolan gav mig en stark grund i designprinciper, kreativ problemlösning och projektledning", säger han.

Han tror att den praktiska erfarenheten och exponeringen för branschstandarder utrustade honom med de färdigheter som behövs för att lyckas med att konceptualisera och genomföra designprojekt. Att samarbeta med olika team och få konstruktiv feedback finslipade ytterligare hans kommunikations- och samarbetsförmåga.

När han ser tillbaka, erbjuder Bernal kloka råd till nuvarande studenter. "Ta vara på varje möjlighet till lärande och tillväxt. Bygg starka relationer med mentorer, klasskamrater och branschfolk. Ta risker, utforska olika perspektiv och tänj på gränserna för kreativitet utan rädsla för att misslyckas", säger han.

En omvälvande omställning i en föränderlig industri

Bernal tror på designens transformativa kraft. "Designens betydelse i vår industri kan inte överskattas. Det handlar om problemlösning, innovation och att förbättra användarupplevelser", säger han.

I en föränderlig industri där skiftet mot hållbarhet är avgörande, är Bernal och hans team starkt engagerade i etiska och ansvarsfulla designpraktiker.

"Vi samarbetar nära med ingenjörer, med målet att utmana normer genom att minimera delar, konsolidera material och välja återvinningsbara alternativ", säger han. Bernal hoppas att hans teams proaktiva tillvägagångssätt kan säkerställa att deras designer inte bara uppfyller etiska och sociala standarder utan också bidrar till en mer hållbar framtid.

Att odla samarbete och innovation

Som ledare inom design är Bernals främsta mål att odla en gemensam vision bland sitt team. "Vår mission bör alltid vara att utnyttja våra kollektiva talanger för att utveckla lösningar som inte bara möter våra användares behov utan också överträffar deras förväntningar", säger han.

Bernal försöker ta med samma framåtblickande tillvägagångssätt när han tacklar designproblem, balanserar det metodiska och det kreativa. Han använder snabba 3D-verktyg som Blender för att konceptualisera idéer och förstå problem från alla perspektiv.

"Rendering i kontext gör att jag kan få en fullständig översikt och översätta koncept till 3D-utskrivna modeller, vilket hjälper till med visualisering och förståelse av potentiella lösningar", säger han.

Denna iterativa process, från idé till prototyp och testning, speglar den rigorösa utbildning han fick vid Designhögskolan, vilken också säkerställer att varje teammedlems input värderas och integreras i den slutliga designen.

Om du hade en designsuperkraft?

Om Bernal kunde ha en unik designsuperkraft, skulle det vara förmågan att omedelbart visualisera och materialisera idéer i andras sinnen.

"Tänk dig att kunna förmedla komplexa designkoncept eller lösningar utan ansträngning, så att alla kan se och förstå visionen tydligt. Denna superkraft skulle överbrygga kommunikationsklyftor, effektivisera samarbetet och katalysera innovation", säger han.

När han reflekterar vidare, tillägger han en brasklapp. "Å andra sidan skulle jag inte vilja påtvinga mina idéer på de andra designerna, men det skulle kunna vara ett intressant sätt att kommunicera och främja en samarbetsmiljö där kreativiteten flödar fritt och olika perspektiv värderas".

Juan Pablo Bernals val av superkraft understryker ytterligare hans engagemang för att omfamna kreativitet och teamwork, och erbjuder värdefulla lärdomar för nuvarande och blivande studenter.