Välkomna till utbildningsdagar för alumner som gått Rektorsprogrammet, Rektorslyftet eller Fortbildning för rektorer vid Umeå universitet!
Centrum för skolledarutveckling vid Umeå universitet bjuder in alla som deltagit i vårt rektorsprogram, Rektorslyftet samt Fortbildning för rektorer och förskolechefer sedan 2009 till utbildningsdagar för Alumner.
Syftet med konferensen är att ordna goda möten med tidigare kurskollegor, lärare, och med intressanta presentatörer. Huvudpresentationerna kommer att handla om AI och pedagogiskt ledarskap samt barn- och elevinflytande. På programmet finns dessutom parallella sessioner utifrån aktuell forskning kring skolledarskap i olika verksamheter.
Kostnaden är 800 kr exklusive moms för konferensen med luncher, efter- och förmiddagsfika och middag. Eventuell hotellkostnad tillkommer. Vi har begränsat antal platser och principen först till kvarn gäller. Detaljerat program skickas till anmälda deltagare i september.
I anmälan kan du även boka hotellrum på Best Western Malmö Arena till rabatterat pris, enkelrum kostar 1495 kr/natt.
Om du har anmält dig till utbildningsdagarna och sedan vill avboka eller ändra något i din anmälan så gör du det på mejl elisabet@umea-congress.se. Kostnadsfri avbokning fram till 15 september.
Vid frågor kontakta Elisabet Norlin Rehnmark på mejl elisabet@umea-congress.se
Tisdag
11.30 Registrering och Lunch
12.45 Introduktion till Alumnikonferensen
Carina Adolfsson Nordström, biträdande utbildningschef Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet
13.00 Stärk arbetet med barn och elevers inflytande och delaktighet
Embla Persson, Sveriges elevkårer och Lilian Helgason, Sveriges elevråd
14.45 Fika
15.30 Parallella sessioner
utifrån forskning som bedrivs på Centrum för skolledarutveckling, Umeå Universitet (ingen föranmälan till de olika passen).
Om rektorers arbetssituation och hållbart skolledarskap (Sal C)
Rektorers kontroversiella rum – Om professionell agens i turbulenta tider (Sal E)
Nycklar till hållbarhet: Att förstå varför skolledare byter arbete (Sal K2)
Framgångsrik rektor - framgångsrik skola? (Sal D)
Att leda arbetet mot kränkande behandling i förskolan (Sal K1)
17.00 Slut för dagsprogrammet
19.00 Gemensam middag på Malmömässan
Onsdag
8.30 AI och pedagogiskt ledarskap
Oskar Gedda och Jonathan Wedman lektorer och pedagogiska utvecklare vid UPL, universitetspedagogik och lärandestöd, Umeå Universitet
10.00 Fika
10.45 Parallella sessioner
utifrån forskning som bedrivs på Centrum för skolledarutveckling, Umeå Universitet (ingen föranmälan till de olika passen).
Om rektorers arbetssituation och hållbart skolledarskap (Sal C)
Rektorers kontroversiella rum – Om professionell agens i turbulenta tider (Sal K1)
Nycklar till hållbarhet: Att förstå varför skolledare byter arbete (Sal E)
Framgångsrik rektor - framgångsrik skola? (Sal D)
Att leda arbetet mot kränkande behandling i förskolan (Sal K2)
12.15 Lunch
13.30 Din fortsatta utveckling som skolledare
Avslutning och reflektion över årets Alumni 2024
14.30 Kaffe
Embla Persson från Sveriges Elevkårer samt Lilian Helgason från Sveriges Elevråd
Sveriges Elevkårer är Sveriges största barn- och ungdomsorganisation med 336 elevkårer och 135 000 enskilt anslutna medlemmar på gymnasieskolor över hela landet. Vår främsta uppgift är att göra det möjligt för elever att forma fria och självständiga föreningar – elevkårer – på sina skolor och att stötta deras arbete för att göra skolan roligare, tryggare och starkare. Med över 80 års erfarenhet av att förbättra skolan stärker vi ungas inflytande och organisering varje dag genom att utbilda, ge support och skapa forum för erfarenhetsbyte.
Sveriges Elevråd är Sveriges största elevorganisation på grundskolan med 58 elevråd och 12 000 enskilt anslutna medlemmar över hela landet. Våra elevråd är självständiga föreningar som arbetar för en mer givande skoltid för eleverna på skolan. Med över 80 års erfarenhet av att förbättra skolan stärker vi ungas inflytande och organisering varje dag genom att utbilda, ge support och skapa forum för erfarenhetsbyte.
Oskar Gedda och Jonathan Wedman
I detta pass tar vi utgångspunkt i att AI som fenomen ställer frågor om vad som utgör relevant kunnighet, hur den bör mätas samt hur lärprocessen kan utformas. Därifrån adresserar vi kopplingen till pedagogiskt ledarskap. Hur möter vi det förändringstryck som AI-tekniken ger upphov till? Erfarenheter och tankar är främst gjorda ur ett universitetsperspektiv, men både Oskar och Jonathan har anknytningspunkter till undervisning och utbildning på förskole- grundskole- och gymnasial nivå.
Detta seminarium utgår ifrån resultat från en studie som undersökt rektorers och biträdande rektorers arbetssituation. Inledningsvis blir det en presentation av vad rektorer anser är stärkande och vad som är belastande i arbetet. Tyngdpunkten i seminariet ligger på de åtgärdsförslag som identifierats, och hur de kan konkretiseras och anpassas till seminariedeltagarnas vardag för att få ett mer hållbart ledarskap och en förbättrad arbetssituation.
Anna Rantala och Gudrun Svedberg
Under detta pass kommer vi, med avstamp i några forskningsstudier, att diskutera och reflektera kring rektors ansvar att leda arbetet mot kränkande behandling i förskolan. Vad betyder/innebär kränkande behandling i förskola? Hur leder rektor arbetet mot kränkande behandling? Hur vet rektor huruvida ledarskapet är framgångsrikt?
Elin Stark, Olof Johansson, Helene Ärlestig
Vad är en framgångsrik skola? Behövs det en framgångsrik rektor för att en skola ska bli framgångsrik? International Successful School Leadership Network (ISSPP) har i 20 år studerat vad som anses som framgångsrikt skolledarskap i olika länder. Nu pågår nya datainsamlingar baserat på en gemensam teori- och metodbas. Denna presentation med efterföljande workshop bygger på två svenska fallstudier i skolor som ligger i olika miljöer och deras syn på vad som är framgångsrikt. Vi kommer utifrån det att problematisera rektorernas uppdrag och ledarskap, ledningsgruppernas roll, samspelet mellan lärare, förstelärare och ledning samt elevers och vårdnadshavares uppfattningar om vad som är framgångsrikt.
I det här seminariet presenteras resultat från forskningsprojektet ControVersial Issues in Leadership (CVIL). Studien bygger på intervjuer med 28 svenska rektorers upplevelse av kontroversiella frågor som de behöver hantera i sin verksamhet. Passet inleds med en presentation av forskningsresultat kring kontroversiella frågor utifrån olika perspektiv vilket följs av diskussioner med utgångspunkt från presentationen. Fokus i samtalen är på identifierade utmaningar för rektorer och hur dessa skall förstås och hanteras.
I denna föreläsning presenteras det samlade kunskapsläget om de främsta orsakerna till den höga skolledaromsättningen i Sverige, med fokus på arbetsmiljö, organisation och ledarskap. Vi diskuterar åtgärder som skolledare och huvudmän kan implementera för att stärka skolledarskapets hållbarhet.
Lunch: Västerbottenfrittata, inlagd morot, hummus, krossade ärtor, persiljemajonnäs.
Middag:
FÖRRÄTT Hemrökt lax, laxrom, inlagd gurka, vittvinsemulsion, krispig grönkål
VARMRÄTT Lättrökt tupplårfilé, tuppkorv bakad potatispuré, rostad salviasky, savoykål, rödbeta
DESSERT Pannacotta med hallon och Tonkaböna, brynt mandelkaka, syltade havtorn, krispig mandel
Lunch: Färskostlasagne med morot och svamp, tomatpesto, broccoli, rostade rotfrukter.